Pretraži
Ovaj SUV nije za ljude slaba srca. Donosimo vam savršeni primjerak Lamborghinija LM002

Ovaj SUV nije za ljude slaba srca. Donosimo vam savršeni primjerak Lamborghinija LM002

Objavljeno: 28/05/2020 / Autor: Mihael / Foto: Bell Sport & Classic

Lamborghini LM002 je prvi SUV sa znakom razjarenog bika, protivno mišljenju internetskih mališana koji u sav glas hvale Urusa kao prvo vozilo iz Lamborghinija na štulama. Zapravo, ako vas zanimaju prvi Lamborghiniji koji su imali odlične terenske karakteristike, pogledajte u rubrici poljoprivredni oldtimeri u rubrici lokalnog oglasnika.

Lamborghini Urus je izuzetan automobil, ali voljeli bismo da više automobila, osobito SUV-ova koji su danas naša neizbježna svakodnevica, prati logiku i filozofiju LM002. Njegova osnova nije tamo neki sestrinski jeftiniji model koji je uz fine šminkerske nadogradnje, brutalan dizajn karoserije i dodatno tuniranje motora postao alfom i omegom u svijetu superSUV-ova.

Svatko od nas ima neko svoje podrijetlo i srodništvo, pa tako i Lamborghini LM002. Njegov najbliži srodnik na prvu ne sliči ovom gorostasu niti iz kojeg kuta. Zapravo, jedina naoko zajednička stvar im je što oba imaju na karoseriji golemu kolekciju kuteva u uglova svih veličina i oblika. Najbliži rođak LM002 je superautomobilska legenda Lamborghini Countach.


savršeni Lamborghini LM002

savršeni Lamborghini LM002

savršeni Lamborghini LM002


 

Lamborghini LM002

Najvažnija zajednička stvar, osim znaka na haubi im jest 5.2-litreni V12 motor koji se kod LM002 nalazi ispod prednje smještene haube dok se kod Countacha nalazi iza kabine u središnjem stražnjem dijelu automobila. Veliki V12 motor ovdje nije „zagađen“ nikakvim prisilnim ubacivanjem zraka za veći razvoj snage. LM002 ima atmosferski motor sa 455 KS.

Primjerak pred vama ima šaroliku povijest a najzanimljiviji dio priče počinje 2003. godine kada ga je kupio trenutni vlasnik. Rambo Lambo se iste godine pojavio i u jednoj epizodi Top Geara gdje ga je glavom i bradom ali ponajviše rukam i nogama, vozio legendarni The Stig.

Lamborghini LM002 iz 1987. godine, kojeg vidite na slikama, prošao je temeljitu restauraciju od strane Bell Sport & Classic 2019. godine. Problem kod restauracije LM002 je što ne postoji hrpa zamjenskih dijelova jer ih nitko više ne proizvodi. Zbog toga su restauratori morali posegnuti dubko u svoje kreativne rezerve nabavljajući dijelove izrađene po narudžbi. Ovo je također jedan od rijetkih automobila kojem je umjesto zamjenskog tuning auspuha vraćen originalni.


Pogledaj galeriju


savršeni Lamborghini LM002

Povratak na vrhpointer
Zatvori X