Pretraži
Ovaj sudar ptice, motoriste i drugog motoriste doista dosta zastrašujuće. Motoristi su o.k, ptica baš i nije

Ovaj sudar ptice, motoriste i drugog motoriste doista dosta zastrašujuće. Motoristi su o.k, ptica baš i nije

Objavljeno: 03/11/2018 / Autor: Mihael / Foto: WikiCommons / phillipislandcircuit.com.au / Screenshot

Australska staza Philip Island izgrađena je na istoimenom otočiću 75km južno grada Melbournea. Prije današnje suvremene GP staze, utrke su se na tom području odvijale na zatvorenim dionicama javnih cesta koje su varirale u duljini. Ovisno o tome je li se vozila automobilistička ili motoristička utrka, duljina cestovne staze od 10 do 16 kilometara.

Zahvaljujući postupnom razvoju motorsporta, nakon Drugog svjetskog rata uviđena je potreba za izgradnjom namjenske staze za kružne utrke. Kao takva, osiguravala bi bolje uvjete za timove a ujedno bi se sva događanja vezana za utrke mogla odvijati na za to predviđenom prostoru bez da ometaju funkcioniranje javnih prometnica.

Nova staza je otvorena u prosincu 1956. godine a prve utrke održale su se 1957. godine. Od tada do danas, staza je doživjela dva značajnija preuređenja, jedno 1967. godine a drugo 1988. godine. Od posljednjeg preuređenja do danas, na stazi nije bilo promjena u konfiguraciji. Samo su unapređivane sigurnosne mjere, poput zona izljietanja i mekanih barijera uz stazu koje ublažavaju sudare.


Philip Island sudar sa pticom

Philip Island sudar sa pticom

Philip Island sudar sa pticom


Nama osobito zanimljiva u ovoj cijeloj priči je priobalna lokacija Philip Island GP staze. Zbog takvog pozicioniranja, oko staze, a nerijetko i na samoj stazi možemo zateći različite životinje, osobito ptice.

Cijela priča oko bliskih susreta sa pticama na stazi postala je viralna prije otprilike tri godine kada je talijanski motorista, Andrea Iannone na Velikoj Nagradi Australije u MotoGP-u, koja se održava na Philip Islandu, glavom pokupio nesretnog galeba. Naravno imao je kacigu s obzirom da se cijeli incident dogodio za vrijeme same utrke pri čemu se Talijan vrlo spretno snašao i spremno kacigom udario galeba u letu kojeg nikako nije mogao izbjeći. Galeb je otišao u povijest, izuzev dijelova koji su ostali Iannoneu na kacigi, dok je Talijan nastavio utrku kao da se ništa nije dogodilo.

Najnoviji incident sa pernatim stanovnicima Philip islanda doživjela su dvojica motorista koji su jureći po stazi Philip Island naletjeli na dvije, po svemu sudeći, divlje guske. Ovaj put, motoristi nisu imali toliko sreće poput spretnog Talijana 2015. godine. Ptice su poravnale račun pri čemu je prva prošla netaknuto, a druga je dala život za ptičji rod i onesposobila dvojicu motorista. Prvog direktno, koji je zatim srušio svog kolegu izgubivši ravnotežu. Ako ptice imaju smisla za crni humor, onda možemo reći da su preokrenule onu narodnu englesku izjavu „dvije ptice jednim kamenom“ u „dva motorista jednom guskom“. Drugi put više sreće svima!


Pogledaj galeriju


Philip Island sudar sa pticom

Povratak na vrhpointer
Zatvori X