Pretraži
Ovaj Passat VR6 B3 je zapravo Audi RS6 za siromašne

Ovaj Passat VR6 B3 je zapravo Audi RS6 za siromašne

Objavljeno: 13/10/2019 / Autor: Mihael / Foto: Auto Leitner

Ima nešto posebno u neupadljivim automobilima sa sportskim karakterom i živahnim motorom ispod haube. Entuzijasti ih nazivaju „sleeperima“ ili jednostavno spavačima. Ne, nije riječ o novoj vrsti terorističkih čelija nego o automobilima koji svojim izgledom ni po ničemu ne ukazuju na performanse koje kriju ispod svoga lima.

Savršen spoj neupadljivog dizajna i sportskih performansi tipično dolazi u formi limuzine ili još bolje karavana. Jer tko bi pomislio da praktičan, pomalo teretni automobil kojeg svi vide kao savršeno vozilo za prekupca sa zelene tržnice može fino potegnuti jednostavnim šaltanjem u nižu brzinu i dodavanjem gasa? S godinama Audi je izgradio imidž prepoznatljivog proizvođača tih uspavanih sportaša.

Brzi Audijevi karavani postali su predmetom štovanja i obožavanja svih onih vozača koji ne pate za skretanjem pogleda na sebe. Njima je puno veći gušt iznenaditi nenadanog prolaznika glasnim zvukom motora i brzinom kakvu smo naučii vezivati za sportske automobile. Audi je ipak premium marka a uz to ide i pripadajuća premium cijena.


VW Passat Variant VR6

VW Passat Variant VR6


Na kraju krajeva, već i vrapci na grani znaju da neupadljivi Audijevi karavani idu jako jako brzo, ali zato gotovo nitko ne zna da Volkswagen Passat Variant iz 1992. godine može držati korak sa suvremenim sportskim kompaktima. U duhu istinskog spavača, ovaj Passat VR6 je u potpuno tvorničkom stanju, bez trunke naknadnih prerada ili bogohulnih tuninga. Takve ekzibicije ostavimo za izraubane dizelaše sa preko pola milijuna kilometara na satu. Ovaj ima skromnih 87,276 kilometara.

Dok ćete za rabljenog Audijevog spavača poput RS6 Avanta morati izdvojiti preko 80,000 Eura za dobru godinu ili za starijeg i slabijeg S6 Avanta oko 25,000 Eura, ovaj Passat VR6 sa 2.8 litrenim šesterocilindrašem će vas doći skromnih 8,750 Eura plus troškovi unosa jer se automobil nalazi u Nizozemskoj. A znamo da Nizozemci iz nekog misterioznog razloga štuju karavane više od bilo koje druge klase automobila.

Nemojte nas krivo shvatiti, ne želimo reći da je ovaj Passat star 27 godina konkurencija Audijevim i sličnim sportskim karavanima od prije nekoliko godina, ali da ćete postići sličan efekt i to sa više stila i za puno manje novaca jest prilično sigurno. Pogledamo li brojke koje stoje iza njega, vidjet ćemo da se radi o automobilu odličnih performansi za svoje godine i klasu.


VW Passat Variant VR6

VW Passat Variant VR6


Iz 2.8-litrenog motora izvlači 174 KS uz 235 Nm okretnog momenta, dovoljno da do 100 km/h dođe za 8.6 sekundi sa krajnjom brzinom od 218 km/h. Priznat ćemo da za sličnu sumu novaca možete kupiti Passata B7 sa snažnim ali štedljivim dizelom i sličnim performansama, ali složit ćete se da takav automobil nema niti približno šarma i stil poput ovog 27-godišnjaka sportskih manira.

Primjerak Passata VR6 pred vama je odlično opremljen za automobil iz 1992. godine pa tako ima električni krovni prozor, električno podizanje prozora i podešavanje retrovizora, servo volan, centralno zaključavanje, putno računalo, prednja sjedala podesiva po visini, kožni volan, ABS, EDS blokadu diferencijala, maglenke… da ne nabrajamo dalje, full oprema za 1992. godinu.


Pogledaj galeriju


VW Passat Variant VR6

Povratak na vrhpointer
Zatvori X