Pretraži
Ovaj Mercedes 560SEC AMG proširenih bokova traži vlasnika

Ovaj Mercedes 560SEC AMG proširenih bokova traži vlasnika

Objavljeno: 13/06/2019 / Autor: Mihael / Foto: motorious.com

Mercedesova limuzinska S klasa je automobil koji ne treba puno predstavljati. Simbol automobilskog luksuza, tehnološke dominacije, poslovnog prestiža a često i političke moći. To je automobil koji je vjerojatno prevezao najviše glavešina na svojim stražnjim sjedalima, više nego itko od konkurencije. Malo je manje poznato to da S klasa kroz generacije ima i kupe verziju.

Dok limuzinska S klasa zrači neupitnom karizmom nadmoći, kupe verzija zadržava određenu dozu mistike, jer to je automobil namijenjen moćnicima koji preferiraju sami držati volan u rukama. Spoj luksuza i sportskih osobina, to je najsažetiji opis kupeovske S klase.

Pred nama je druga službena generacija S klase i to u kupe verziji. Generacijske oznake W126, ova generacija S klase se proizvodila i prodavala od 1979. godine pa sve do 1990. godine. Kupe verzija nosi oznaku SEC gdje posljednje slovo upravo označava tu riječ „coupe“. On je javnosti po prvi puta predstavljen 1981. godine na salonu automobila u Frankfurtu.


560SEC AMG Widebody

560SEC AMG Widebody

560SEC AMG Widebody


Primjerak koji imamo prilike vidjeti na slikama, nije obični SEC, nego najsnažnija AMG verzija luksuznog Mercedesovog kupea. Za one malo mlađe, SEC560 AMG Widebody, kako mu je puno ime, davni je predak suvremenijeg modela Mercedesa, mlađoj populaciji dobro poznatog CL65 AMG-a. Da, ovo je monstrum velikog kalibra.

Dok je u nekim novijim generacijama S klase Mercedes izdvajao kupe verziju u zasebnu klasu, poput spomenutog CL-a, u W126 generaciji je to sve bila ista serija automobila. 1980-te godine su bile početci AMG koji je tada bio samostalna tunerska kuća za koju je malo tko mogao predvidjeti da će postati neizostavnim dijelom samog Mercedesa.

Mercedes 560SEC je rijedak automobil a napose u ovoj verziji proširenih bokova i prikladnog imena Widebody.

Njih je naime samo 50, tako barem tvrde izvori sa podužim stažem u automobilizmu. Ovaj primjerak iz 199. godine može biti vaš, barem ukoliko ponudite dovoljno atraktivnu cifru trenutnom vlasniku.

Cijena novog automobila preračunato danas bi vas izašla oko 250,000 Eura.

Tehnički gledano, automobil je u fantastičnom stanju, sa samo 108,000 kilometara na satu i trojicom zadovoljnih vlasnika u svojih 29 godina postojanja. Motor je 6.0-litreni V8 sa 390 KS i 555 Nm okretnog momenta a snagu prenosi preko 4-brzinskog automatika.

Ubrzanje je za to doba strelovito, pogotovo uzevši u obzir veliku masu automobila, pa do 100 km/h stiže ispod 6 sekundi.


Pogledaj galeriju


560SEC AMG Widebody

Povratak na vrhpointer
Zatvori X