Pretraži
Ovaj crni Ford T-Bird iz 1956 je prodan za astronomskih 490.000 dolara. Pripadao je izvjesnoj Normi Jean Baker…

Ovaj crni Ford T-Bird iz 1956 je prodan za astronomskih 490.000 dolara. Pripadao je izvjesnoj Normi Jean Baker…

Objavljeno: 17/12/2018 / Autor: Petar Bondek / Photo: Julien's Auctions

Tvrditi da ovim planetom nikad nije hodala veća hollywoodska zvijezda nipošto nije pretjerivanje, nego utvrđivanje činjenica. Norma Jean Baker je imala nevjerojatnu karizmu, no nažalost i isto takvu sklonost autodestrukciji.

Propali brakovi, ovisnost o tabletama i fatalno petljanje s braćom Kennedy pretvorili su hollwoodsku romantičnu komediju u horor. Njeno (samo)ubojstvo još je i danas misterij, no iza sebe je ostavila gomile ucviljenih fanova, nekoliko sjajnih filmova – i omiljeni „gavran crni“ Ford Thunderbird iz 1956.


T – Bird s “Continental kitom” – Ford je micanjem rezervnog kotača straga oslobodio prostor za mnogo pohane piletine, sendviče i Coca Cole u prtljažniku

Fordov V8 s 225 KS je kompletno restauriran. Gromovita ptica i dalje zadovoljno brunda kroz ispušne cijevi integrirane u stražnji branik


Da, predivni T-Bird s 49.000 km koji je bio dio najsretnijih dana Norme Jean (1956. – 1962.) kad se vozikala u njemu s mužem Arthurom Millerom, dapače, upravo u njemu su se vozili do matičara 28. srpnja 1956. i na privatno vjenčanje dva dana kasnije.

Sam T – Bird je kupljen 1955. na tvrtku Marilyn Monroe Productions, vjerojatno kao dar od strane njenog prijatelja i fotografa Miltona Greenea. T –Bird (opjevan i od strane Beach Boysa) je za to vrijeme nudio podosta snage – 225 KS iz Fordovog V8 uz maksimum od 180 km/h.

Thunderbird je bio pandan Corvettei, no nagalasak je bio na komforu i luksuzu, a 1956. je nudio „Continental kit“ – rezervni kotač s vanjske strane da bi se oslobodio prostor u prtljažniku. Marilynin primjerak također ima dva krova – platneni i hardtop s tipičnim okruglim „brodskim“ prozorom, koji je postao T – Birdov znak prepoznavanja.


Upravo za ovim upravljačem je sjedila Marilyn. Interijer je u originalnom stanju, baš kakav je bio 1956.


MM je uživala u ovom T –Birdu sve do nekoliko mjeseci prije smrti, kada ga je velikodušno poklonila Johnu Strasbergu (sinu režisera i učitelja glume Leeja Strasberga) za 18. rođendan.

Marilyn je ubijena 05. kolovoza 1962., ali njena slava i T –Bird izgleda da žive vječno. Na Fordu je sve originalno, okvir je restauriran od strane kalifornijskog specijalista Prestige Thunderbird, Inc. Za koliko je Marilynin T – Bird otišao? Ravno 490.000 dolara, na  Julien’s Auctions’ Idols & Icons aukciji u Hollywoodu.

Koliko vrijedi isti takav vrhunski primjerak T –Birda kojeg NIJE vozila Marilyn? Samo 85.200 dolara. Da, slava uvijek ima svoju cijenu – koliko za Normu Jean, toliko za T –Bird.


 


Povratak na vrhpointer
Zatvori X