Pretraži
Ova velika zakamuflirana mačka je novi Jaguar XJ. Nema više mjesta za V8, sada samo struja

Ova velika zakamuflirana mačka je novi Jaguar XJ. Nema više mjesta za V8, sada samo struja

Objavljeno: 06/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: Carscoops

Novi Jaguar XJ ide na struju – Otprilike 50-ak godina je trajala vladavina moćnog Jaguara XJ na vrhu hranidbenog lanca velikih mačaka. Nova vremena donose značajne promjene i za najluksuznijeg Jaguara od njih svih. Moćni XJ i dalje nastavlja put s nama, ali sada po prvi puta u svojoj bogatoj povijesti dolazi isključivo kao električni automobil.

Zagrebemo li malo dublje ispod površine Jaguara XJ, saznat ćemo da kratica XJ zapravo dolazi od „eXperimentalni Jaguar“ pa nas u tom svjetlu ne treba iznenaditi slijed događaja i transformacija koju je veliki XJ doživio u svojoj najnovijoj generaciji. Jaguar je jedan od onih dugovječnih automobilskih brandova koji je vjerojatno brže od svih ostalih objeručke prigrlio struju kao novo „gorivo“.

  

Dobrim dijelom tome je kumovala Jaguarova dugogodišnja borba, neki će reći, s vjetrenjačama. Metaforičke vjetrenjače u ovom slučaju dolaze u formi njemačkog velikog trojstva, BMW-a, Audija i dakako Mercedesa. Konkurencija među njima samima je žestoka i nije lako pratiti međusobne inovacije i trendove. Konkurirati kao svojevrsni „outsider“ što je Jaguar sve ove godine činio, je Sizifov posao.


novi Jaguar XJ ide na struju

novi Jaguar XJ ide na struju

novi Jaguar XJ ide na struju


 

Novi Jaguar XJ ide na struju

Upravo zbog takve situacije, Jaguar se vrlo rano odlučio odvojiti od klasične priče i konkurencije kojoj nažalost nikada nije dorasao. Budimo realni, nema toga u svijetu tko bi uspješno pomrsio planove njemačkom „svetom trojstvu“ kada su poslovne i sportske limuzine u pitanju. No ostavimo to za neku drugu priču.

Velika vijest u svijetu suvremenih Jaguara je upravo novi XJ koji se nakon dugo premišljanja napokon u javnosti prvi puta pojavio sa proizvodnom karoserijom. Zbog teške kamuflaže prepune optičkih varki, velika mačka nije baš lako prepoznatljiva, ali automobilski paparazzi poput legendarnog Davida Attenborougha vrlo su brzo odgonetnuli o kojoj zvjerki je riječ.

Tehnikalije oko novog Jaguara XJ su još uvijek slabo poznate, ali ono što znamo jest da će automobil biti napravljen na novoj MLA platformi koja će nuditi puno više fleksibilnosti i izbora pogonskih opcija, uključujući hibride i skroz električne izvedbe. Energija bi se trebala crpiti iz 90.2 kWh baterija sa dometom od 470 kilometara.


Pogledaj galeriju


novi Jaguar XJ ide na struju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X