Pretraži
Ova nabrijana Honda kosi sve pred sobom, Mean Mower V2 kosi travu pri 240 km/h

Ova nabrijana Honda kosi sve pred sobom, Mean Mower V2 kosi travu pri 240 km/h

Objavljeno: 07/07/2018 / Autor: Vozim HR / Foto : Newspress

Honda Mean Mower V2 : Sjećate se članka o Hondinoj kosilici koja juri preko 215 km/h ? E pa tada najavljivani Mean Mower V2 je sada i “službeno” najavljen.

Honda UK nije čekala dugo za najavu ponovnog rušenja svjetskog brzinskog rekorda za kosilice. Ovaj put ima oznaku V2, baš kao i von Braunova raketa s kojom je zapravo započelo Svemirsko doba. No, tu sličnosti prestaju – MM V2 u nosu ima motor iz Honde Fireblade obujma 999 ccm, a cilj je preuzimanje rekorda s novom rekordnom brzinom od 240 km/h. Da, takvo nešto Vam padne na pamet kad pogledate stražnji vrt u kojem skoro pa vladaju tigrovi od zadnjeg puta kad ste ga pokosili.

CaRBon FibreBlade

Hondin MM V2 je produkt Team Dynamicsa, Hondinog partnera u BTCC prvenstvu, koji su bili zaslužni za originalni Mean Mower koji se upisao u knjige rekorda prije četiri godine. Sada su koristili CAD dizajn, više unikatnih dijelova, napredne materijale, 3D printing i sve štoje bilo potrebno da udvostruče snagu u odnosu na prvu kosilicu-bolid.  Razvojni team smatra da bi ova mogla potegnuti i preko 240 km/h. Nije loše za baznu HF 2622, koja sad ima nešto promijenjenu konstrukciju – sada karbonsku oštricu okreću elektromotori koji se hrane iz dvije baterije. Motor iz CBR1000RR Fireblade SP razvija preko 190 KS pri 13.000 o/min, a uz superlagani okvir i motor težine 69,1 kg se predviđa omjer snage i težine oko 1.000 KS/t.Fireblade je posudila spojku, ECU, šestbrzinski mjenjač i ful-kolorac LCD. Fino programirani quickshifter garantira brze promjene brzina preko karbonskih polugica na upravljaču, a momčad predviđa da bi u prvoj brzini trebala potegnuti do 145 km/h. Pošto je poprilično brza za jednu kosilicu ( i bilošto drugo) MM treba i sigurno zaustavljanje – sidra je pokrio Kelgate –četveroklipne čeljusti sprijeda i šestklipne straga uredno ukopavaju ovaj projektil na T45 čeličnoj konstrukciji. Goldspeed deset colne ATV felge u zlatnoj boji odgovaraju onima s Hondine Vatrene oštrice sa specijalnim Hoosier gumama.

Mean Mower V2 ubrzava do 100 km/h ispod tri sekunde, a 116 Nm okretnog momenta impresivno gura ukupnih 140 kg . Meta ovog projekta se zove Viking T6, a 2015. ga je Per-Kristian Lundefaret potjerao do 214,967 km/h i od tada stoji u knjizi rekorda koju je 1955. po prvi put objavio moj omiljeni proizvođač piva iz Dublina. 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X