Pretraži
Ova legendarna Alpina B9 3.5 košta manje od baznog BMW-a Serije 3: Koji biste Vi odabrali?

Ova legendarna Alpina B9 3.5 košta manje od baznog BMW-a Serije 3: Koji biste Vi odabrali?

Objavljeno: 18/05/2020 / Autor: Tin / Foto: Silverstone Auctions

Legendarna Alpina B9 3.5 kreće na prodaju – Mnogi smatraju da su BMW-ovi modeli s oznakom M najbolje što se može dobiti od ovog bavarskog proizvođača, ali postoji jedna tuning kuća koja iz svakog BMW-a može izvući još znatno više – zove se Alpina.

Iako Alpina još dan danas radi prekrasna remek-djela od skoro svih modela BMW-a, čini se da nema popularnost kakvu je nekada imala. Naime, ova tuning kuća nekada je bila pojam tuninga u Njemačkoj, a savršen primjer za to je model B9 3.5 kakav se sada našao na prodaji u aukcijskoj kući Silverstone Auctions.

Naime, B9 3.5 je modificirana verzija legendarnog BMW-a E28 528i. Dok bavarski proizvođač još nije niti napravio M verziju ove Serije 5 iz 1980-ih godina, Alpina ju je uzela u svoje ruke i napravila čudo.


Legendarna Alpina B9 3.5 kreće na prodaju

Legendarna Alpina B9 3.5 kreće na prodaju

Legendarna Alpina B9 3.5 kreće na prodaju


Sve je krenulo od samog motora. Već snažni 2,8-litreni motor sa šest cilindara je izvađen te je potom ugrađen još snažniji 3,5-litreni M30 redni ‘šestak’. Naravno, M30 je dorađen s novim glavama cilindara, većim ulaznim ventilima i posebnom bregastom osovinom, a dodani su novi usisni razvodnik i usavršeni klipovi.

Računalo automobila je na novo mapirano, a Alpina je napravila i potpuno novi ispušni sustav za svoju verziju automobila. Uz sve te modifikacije, 3,5-litreni motor je dobio snagu od 250 konjskih snaga, što je bilo dovoljno da ovu limuzinu lansira do ‘stotke’ za 6,3 sekunde i omogući maksimalnu brzinu od 246 km/h. Svakako treba uzeti u obzir da je to bilo 1983. godine pa su takve performanse bilo gotovo zastrašujuće.Za takve modifikacije motora i snage, potrebno je i razraditi ovjes, a Alpina niti ovdje nije štedjela. Naime, B9 je dobio Bilsteinove amortizere s novim oprugama, šire gume na 16-colnim aluminijskim naplatcima i poboljšanu aerodinamiku s niskim prednjim lipom i suptilnim stražnjim spojlerom.

Legendarna Alpina B9 3.5 kreće na prodaju

Primjerak koji se sada našao na prodaji također ima svoju priču. Riječ je o jednom od samo 64 primjeraka koji su proizvedene s volanom na desnoj strani, od sveukupno 500. Tu su i posebne Alpinine oznake plavo-zelene boje koje se protežu duž automobila i na sportskim sjedalima.

Osim toga, vlasnik ovog primjerka je poznati britanski pjevač Jay Kay koji ga je koristio devet godina, ali sada smatra da je došlo vrijeme da netko drugi uživa u njemu. Iako je B9 3.5 prešao već 215 tisuća kilometara, Kay tvrdi da je automobil u savršenom stanju jer je tijekom vlasništva pazio na svaki mali detalj.

Najbolji dio zapravo tek slijedi. Iako bi mnogi očekivali da će ovakav rijetki automobil postizati enormne cijene, procjena za ovaj automobil na aukciji je tek između 25 i 30 tisuća funti (oko 250 tisuća kuna). Jednaku cijenu ima i bazni novi BMW Serije 3 pa mi točno znamo koji bi automobil odabrali između ovog dvojca.


Pogledaj galeriju


Legendarna Alpina B9 3.5 kreće na prodaju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X