Pretraži
Ova genijalna pametna kanta za smeće će se samo odvesti u smetlarnik kada je puna. Može li bolje ?

Ova genijalna pametna kanta za smeće će se samo odvesti u smetlarnik kada je puna. Može li bolje ?

Objavljeno: 03/10/2019 / Autor: Mihael / Foto: Rezzi / pexels.com

Malo iskusniji među nama, sjećat će se prvog nastavka kultnog filma o Terminatoru. Dok je Arnie u svojim zlatnim godinama pokaziva mišiće i razbacivao nedužne policajce po policijskoj postaji, neki drugi ljudi su intenzivno radili na razvoju računalne tehnologije. Tadašnja računala i strojevi su bili miljama daleko od onoga što smo gledali na filmu.

Danas, 35 godina kasnije, situacija je bitno drugačija. Srećom za nas, stvari su još uvijek pod kontrolom, barem tako izgleda pa se ne moramo bojati mišićavog snagatora sa kosturom od nepozante legure i crvenih očiju kojima ništa ne može promaknuti. Živimo u svijetu gdje računala preuzimaju sve više funkcija i zadataka na sebe.

Nekada davno su perilice rublja smatrane „pametnim“ strojevima u kućanstvu jer su mogle oprati odjeću umjesto ljudi. Danas, kao i većina tehnike koja u sebi sadrži neki oblik elektronike i računala, perilice doista i jesu pametni uređaji. Posljenje u nizu tehnoloških inovacija vezanih za kućanstvo jesu, pazite sada ovo, pametne kante za smeće.


SmartCan pametna kanta za smeće

SmartCan pametna kanta za smeće

SmartCan pametna kanta za smeće


Tvrtka Rezzi i njezn osnivač i svojevrsni izumitelj pametne kante za smeće, Andrew Murray u fazi su razvoja i prototipnog testiranja pametne kante. Zapravo, nije kanta kao takva pametna nego su Murray i ekipa iz Rezzija osmislili pametno podvozje univerzalno za sve vrste kanti koje se izdaju od strane vašeg lokalnog komunalnog poduzeća.

Osvojivši nagradu za „Cool ideju“, Rezzi u suradnji sa Protolabsom intenzivno rade na uvođenju pametne kante na tržište 2020. godine. Glavna i jedina funkcija pametne kante koja nosi ime „SmartCan“ jest da ne morate osobno izvesti smeće iz dvorišta na ulicu kako bi ga djelatnici komunalnog poduzeća prikupili.

Kanta će se moći programirati da sama po zadanom rasporedu izveze smeće, a moći ćete ju i ručno izvesti iz udobnosti svoga doma, naravno preko pametnog telefona. Ostaje nam za vidjeti koliko će krajnji proizvod „SmartCan“ biti popularan ali i izdržljiv jer dobro znamo da djelatnici komunalnih poduzeća ne pokazuju previše milosti prema kantama.


Pogledaj galeriju


SmartCan pametna kanta za smeće

Povratak na vrhpointer
Zatvori X