Pretraži
Ova ekipa iz Izraela razvija automobil na vodu.  Zvuči poznato ? Pomoći ćemo vam. Nikola Tesla ?

Ova ekipa iz Izraela razvija automobil na vodu. Zvuči poznato ? Pomoći ćemo vam. Nikola Tesla ?

Objavljeno: 02/11/2018 / Autor: Mihael / Foto : Pixabay

Nekada znamo u šali reći, da bi bilo super kad bi auti išli na vodu, no to možda više neće trebati biti šala. Čini se da su ključ do toga rješenja pronašli u mladoj startup tvrtki imena Electriq Global. Ta australsko-izraelska firma, po svem sudeći razvija gorivo koje će biti temeljeno na vodi.

Tehnologija korištena u njihovom sustavu izvlači vodik i goriva na bazi vode, točnije smjesi koja sadrži oko 60% vode u svom sastavu. Dobiveni vodik se nadalje koristi za proizvodnju električne energije.

Electriqov CEO, Guy Michrowski kazao je kako oni u tvrtki razvijaju prototipe automobila koji bi koristili ovu tehnologiju a sa testiranjima na cesti planiraju započeti 2019. godine. U Electriqu kategorički tvrde da je njihova otopina vode koja će se koristiti kao gorivo, veće energetske učinkovitosti nego li popularni baterijski sustavi, koje svi uzimaju zdravo za gotovo kao najbolji ili barem najperspektivniji izvor energije za automobile budućnosti.


 

 


Također njihovo gorivo imena Electriq Fuel potpuno je sigurno i stabilno u uobičajenim uvjetima ljudskog okoliša kao i pri normalnom tlaku. Uzevši sva ova svojstva u obzir, možemo sa sigurnošću reći da će ovo novo gorivo omogućiti automobilima nultu stopu zagađenja i emisije štetnih plinova u atmosferu.

Crpke za gorivo sa Electriq Fuelom koristile bi dvostruke mlaznice, jednu za punjenje automobila sa novim gorivom dok bi druga mlaznica ispumpavala ostatke potrošenog goriva koje će se dalje slati na industrijsku obradu kako bi im se dodala potrebna kličina vode i vodika što bi omogućilo ponovnu upotrebu istog, ponovno oplemenjenog goriva.

Smjesa goriva sačinjena od vode i vodika osigurat će automobilima da ne trebaju koristiti kompleksni sustav akumulatorskih baterija ili pak spreminka pod tlakom za pohranu ukapljenog vodika. Katalizator za izdvajanje vodika iz smjese bit će potrebno mijenjati na godišnjoj razini, što prema riječima CEO-a Michrowskog ne bi trebalo biti teže ili skuplje nego li je to zamjena filtera za zrak u klasičnim automobilima.

Daljnji plan Electriq Globala je promijeniti i pogonske sustave u javnom prijevozu pri čemu bi autobusi trebali imati domet od oko 1,000 kilometara s jednim spremnikom kojeg će pak biti moguće napuniti za svega pet minuta.Electriq Global voda kao gorivo

Povratak na vrhpointer
Zatvori X