Pretraži
Otkrivamo što najčešće uzrokuje kvarove na novim automobilima? Odgovor vas možda i neće iznenaditi

Otkrivamo što najčešće uzrokuje kvarove na novim automobilima? Odgovor vas možda i neće iznenaditi

Objavljeno: 15/05/2019 / Autor: Mihael /

Proizvođači automobila su dogurali jako daleko kada je u pitanju pouzdanost automobila. Problemi s kakvima su se dosta često susretali naši očevi i djedovi, danas su dobrim dijelom iskorijenjeni. Motori kao ključni dijelovi svakog automobila tijekog dugog niza godina su usavršavani da bismo danas bili tu gdje jesmo.

Velika je vjerojatnost da ćete u današnje vrijeme biti u mogućnosti bez problema i previše pripreme vašeg novog vozila otići i na neki daleki put koji može mjeriti i više tisuća kilometara voženih u „komadu“.

Prije 50-ak godina, bilo je teško zamisliti da ćete sa običnim osobnim automobilom moći prevesti cijelu Europu, samo da točite gorivo i eventualno provjerite tlak u gumama. Spomenuvši gume, i one su otišle jako daleko da svojom pouzdanošću jer kakvoća materijala od kojeg su napravljene osigurava izvrsne vozne karakteristike s jedne strane, te pouzdanost i izdržljivost s druge strane.

Ukoliko nije došlo do greške u montaži ili ste u vožnji naletjeli na neki oštar predmet, gume će vas bez „krpanja“ najčešće odvesti i po više desetaka tisuća kilometara. U kontekstu pouzdanosti automobila, gume su ipak svojevrstan potrošni materijal, ali ako je potrošni materijal postao tako pouzdan, kako onda stoje stvari sa drugim, važnijim dijelovima automobila.


Tesla Model Y

Jaguar I-PACE

 


Istraživanje agencije JD Power pokazalo e da kod novih automobila, vlasnici puno rijeđe prijavljuju probleme sa osnovnom automobilskom mehanikom, dok se kao najčešći uzroci kvarova pokazuju novi tehnološki sustavi temeljeni na kompleksoj elektronici.

Navigacijski sustavi, multimedija, bežična povezivost automobila sa mobitelima i ostalim uređajima, najčešći su krivci za kvarove na vašem limenom ljubimcu.

Ovakvi podaci ne ohrabruju niti proizvođače a još manje vozače kada su novi, tehnološki napredni automobili u pitanju. Pred proizvođačima automobila je izrazito dug i težak put na kojem trebaju uvjeriti svoje buduće kupce da će električni, hibridni pa na kraju krajeva i samovozni automobili biti pouzdani i bezbrižni za vožnju na duge relacije, bez potrebe za učestalim posjetima ovlaštenom servisu.
Pouzdanost novih automobila

Povratak na vrhpointer
Zatvori X