Pretraži
Opelovo prebacivanje proizvodnje natrag u Europu ozbiljno je zabrinulo radnike u Južnoj Koreji

Opelovo prebacivanje proizvodnje natrag u Europu ozbiljno je zabrinulo radnike u Južnoj Koreji

Objavljeno: 16/11/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: Opel

Opelov plan da prestane uvoziti automobile iz Južne Koreje u Europu, nakon što ih je preuzela PSA grupa, potaknuo je zabrinutost među radnicima u južnokorejskoj jedinici General Motorsa, koja se ionako već bori sa slabom prodajom.

Izvori iz južnokorejskog GM-ovog sindikata tvrde da su zatražili jamstva o budućoj proizvodnji nakon što je Opelov izvršni direktor, Michael Lohscheller, prošli tjedan najavio da će okončati uvoz iz Koreje, budući da će svoju proizvodnju sa GM-ovih platformi prebaciti na PSA.


Opel Karl


“Do 2020. godine, uvozit ćemo gotovo 200 000 vozila godišnje manje”, najavio je Lohscheller.

GM Koreja posjeduje četiri tvornice koje su prošle godine u Europu izvozile više od 134 000 vozila, što predstavlja oko 20 posto njihove ukupne proizvodnje.


Mokka X


“Nemam drugog izbora, nego umrijeti”, izjavio je neimenovani sindikalni dužnosnik medijima i dodao: “Ako ne nadoknade količinu koju smo izgubili s Opelom, nećemo imati drugog izbora nego vjerovati da je GM odlučio da nas namjerno ubije”.

Nekoliko sindikalaca je izrazilo sličnu zabrinutost, dok su se, s druge strane, GM-ovi rukovoditelji požalili na relativno visoka primanja radnika u Južnoj Koreji, kao i na njihov sindikat, inače sklon štrajku.


Pogledaj galeriju

Opelova je najava došla taman u trenutku kada traju godišnji pregovori između GM Koreje i njihovih sindikata o plaćama.

Treba napomenuti da, otkad je preuzela ulogu generalne direktorice GM-a, u siječnju 2014. godine, Mary Barra bavi se detaljnim proučavanjem profitabilnosti te je tvrtku povukla s nekoliko tržišta, uključujući Rusiju i Indoneziju, kao i Chevroletov brend iz Europe.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X