Pretraži
OBD2 skener – uređaj od 100 kn koji vam može uštedjeti hrpu novaca pri kupovini rabljenog automobila

OBD2 skener – uređaj od 100 kn koji vam može uštedjeti hrpu novaca pri kupovini rabljenog automobila

Objavljeno: 04/10/2019 / Autor: Mihael / Foto: wikipedia.org / pexels.com

Kratica OBD dolazi od engleskog izraza „on-board diagnostics“, što u doslovno znači dijagnostika na samom automobilu. Razina informacija koju možete dobiti od svojeg automobila, uvelike ovisi o njegovom godištu ali možete biti sigurni ako vam je automobil iz ovog stoljeća, da ima ugrađenu tehnologiju koja omogućuje spajanje OBD2 skenera.

Svi automobili u Europi od 2003. godine obavezno moraju imati OBD2 utičnicu koja se u pravilu nalazi lijevo od volana, u donjem dijelu komandne konzole. Preko nje se možete spojiti na dijagnostički sustav automobila koji će vam u pravilu reći što sve muči vašeg limenog ljubimca.

Prvi takav sustav predstavio je Volkswagen još 1968. godine na svojem modelu Type 1500 i 1600. Nakon njega je uslijedio Datsun 280Z (današnji Nissan) 1978. godine zahvaljujući potrebi da se motor automobila tunira i podešava za optimalan rad i bolje performanse. Masovnija primjena OBD dijagnostike na automobila uslijedila je 1980. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.


OBD2 skeneri dijagnostika

OBD2 skeneri dijagnostika

OBD2 skeneri dijagnostika


Tamo je američki General Motors uveo svoju verziju sustava, prvo na sve automobile proizvedene za kalifornijsko tržište sa modleskom godinom 1980. a godinu dana kasnije opremio je i ostatak automobila namijenjenih čitavom SAD-u. Ključan trenutak je bio 1996. godine kada General Motors uvodi OBD2 standard kakv koristimo i danas.

Time se dijagnostika još dodatno pojednostavila zahvaljujući općoj standardizaciji sustava. Svi suvremeni automobili imaju standardizirane OBD2 priključke u koje se spoje OBD2 skeneri. Postoji niz pristupačnih skenera koje možete naručiti preko interneta za nešto više od 100 kuna. Praktički svi oni će vam dati cijelu servisnu povijest vašeg automobila a što je najbolje, na njih se bežično povežete pametnim telefonom na kojeg instalirate kompatibilnu aplikaciju.

S obzirom da su na našem tržištu izuzetno popularni rabljeni automobili, ne toliko zbog naše nostalgičnosti za prošlim vremenima, koliko zbog manje nego sjajne ekonomske situacije, OBD2 skeneri će vam dobro doći pri provjeri rabljenog automobila.


Pogledaj galeriju


OBD2 skeneri dijagnostika

Povratak na vrhpointer
Zatvori X