Pretraži
Novozelandski otok Waiheke postat će prvi „električni“ otok na svijetu

Novozelandski otok Waiheke postat će prvi „električni“ otok na svijetu

Objavljeno: 07/01/2019 / Autor: Mihael / Foto: Wiki Commons / Nissan

Na novozelandskom otoku Waiheke postoji grupa entuzijasta koja želi zadržati čistu prirodu na svome otoku a pored toga cilj im je osigurati pristupačan i povoljan prijevoz na otoku. Namjeravaju to napraviti tako da do 2030. godine sav motorizirani prijevoz na otoku bude na struju. Trenutna situacija nije previše obećavajuća.

Otok Waiheke je sa svojih 92 kilometra kvadratna površinom tek nešto veći od hrvatskog otoka Visa iako mnogo manje nadmorske visine sa najvišom točkom od svega 231 m, dok usporedbe radi Vis mjeri čak 578 m. Na otoku živi ukupno 9,770 ljudi a broj automobila je nemalih 7,000 od čega na električne otpada tek 1.14%, odnosno 80 automobila. S takvom situacijom u 2019. godini, plan potpune elektrifikacije voznog parka na otoku do 2030. godine djeluje prilično ambiciozno.

S druge strane treba uzeti u obzir brzo rastuće globalne trendove električne tehnologije u autoindustriji, gdje je samo u prošloj 2018. godini došlo do značajnih promjena u omjeru snaga. Paradoksalno je da je za to dobrim dijelom zaslužan inače najveći svjetski proizvođač dizelaša, njemački Volkswagen.


Waiheke prvi električni otok

Waiheke prvi električni otok

Waiheke prvi električni otok


Neslavni Dieselgate je narušio imidž dizelaša globalno, pogotovo u „zapadnom“ svijetu i kulturi a pak i sam Volkswagen ulaže iznimno velika financijska sredstva u razvoj električnih vozila pod svojim imenom. Da ne spominjemo i druge velike igrače poput BMW-a, Mercedesa, Tesle, Forda i drugih.

U cijelu ovu priču otok Waiheke se prilično dobro uklapa, barem tako tvrde zagovornici njegove prometne elektrifikacije. Cijena fosilnih goriva je na otocima karakteristično skuplja nego li na kopnu, prije svega zbog cijena dodatnog transporta na otok. U odnosu na svoje sunarodnjake na glavnom dijelu otočnog Novog Zelanda, stanovnici otoka Waiheke za benzin i dizel plaćaju 10 do 15% više.

Električna energija se za razliku od fosilnih goriva lakše transportira a moguće ju je i proizvoditi na licu mjesta u manjim postrojenjima prikladnim za otoke poput Waihekea. U svom naumu grupa imena „Električni otok Waiheke“ želi svoj otok pretvoriti u prvi takav na svijetu. Ograničenja koja za sada imaju električna vozila, poput relativno malog dometa, za otok Waiheke ne bi predstavljala problem s obzirom da ćete tamo prije ostati bez ceste nego li bez struje u baterijama.

Nadajmo se da će ovu inicijativu prepoznati i lokalne i državne vlasti bez čije će političke i financijske pomoći ostvarenje ovog plana biti znatno teže.


Pogledaj galeriju


Waiheke prvi električni otok

Povratak na vrhpointer
Zatvori X