Pretraži
Novi Teslin SUV – Model Y će ugledati svjetlo dana 14. ožujka

Novi Teslin SUV – Model Y će ugledati svjetlo dana 14. ožujka

Objavljeno: 09/03/2019 / Autor: Mihael / Foto: Autocar / Tesla

Potvrda o Modelu Y dolazi nam ubrzo nakon početka prodaje Modela 3 u osnovnoj verziji koji sa svojom cijenom od 35,000 dolara pokušava konkurirati klasi gradskih kompakata sa dozom premium klase. Prema riječima Elona Muska, Model Y bi trebao biti veći od Modela 3 za oko 10%, pa bi u skladu s time i cijena Modela Y u početnoj opremi trebala biti veća za 10% u odnosu na gradski kompakt. Jednostavna matematika nas navodi na cijenu od 38,500 dolara.

Podučeni problematičnom proizvodnjom Modela 3, u Tesli vjeruju kako sa Modelom Y neće ponoviti iste greške i upasti u iste probleme. Štoviše, nadaju se iskorištavanju velike prilike da si osvjetlaju obraz jer kompaktni SUV bi trebao biti vruća roba na tržištu, uzmemo li u obzir popularnost te klase automobila općenito a pogotovo među „trendy“ ekipom koja favorizira na Teslu.

Tesla Model Y trebao bi krenuti u prodaju krajem 2020. godine, jer automobil je praktički spreman za proizvodnju sa svim pripremnim i dizajnerskim poslovima u fazi gotovosti. Detalji oko opreme, pogonskog sklopa, kapaciteta akumulatorskih baterija i drugih tehnikalija te naravno svima najzanimljivije cijene automobila, bit će objavljeni na samom predstavljanju koje je najavljeno za 14. ožujka.


Tesla Model Y

Tesla Model Y

Tesla Model Y


Sve izraženiji trendovi tržišta u korist SUV-ova naspram limuzina, za kojima opada potražnja, daju veliko samopouzdanje Elonu Musku, kojeg mu niti inače ne manjka. U tom kontekstu, Musk naziva Model Y prilikom za „ogroman“ rast cijele kompanije. Jedini SUV u ponudi Tesle u ovom trenutku je veliki Model X, ali njegova komplicirana izrada i skupa izrada, ograničavaju mu proizvodnju u većim količinama.

S druge strane, Model Y nastavio bi dobro utabani put koji je postavio Model 3 sa svojom pristupačnošću i osjetno nižom cijenom. Prisjetimo li se malo, Model 3 nikada nije imao problema sa potražnjom od strane kupaca, već je Tesla imala problem sa zadovoljavanjem te potražnje i podizanjem proizvodnih količina na odgovarajuću razinu.

Prema izjavama Elona Muska, u Tesli očekuju da potražnja za Modelom Y bude barem 50% viša nego li je za Modelom 3 a ambiciozne prognoze idu do te mjere da predviđaju i dvostruko veću potražnju kupaca za kompaktnim SUV-om iz Kalifornije.


Pogledaj galeriju


Tesla Model Y

Povratak na vrhpointer
Zatvori X