Pretraži
Novi propisi: donosimo novosti vezane za kamere za mjerenje brzine i nadzor prometa

Novi propisi: donosimo novosti vezane za kamere za mjerenje brzine i nadzor prometa

Objavljeno: 07/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com / wikipedia.org

Prijedlog Pravilnika o mjeriteljskim i tehničkim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu naziv je dokumenta koji će malo kojem vozaču zvučati kao atraktivno štivo. Riječ je o pravilniku, kako mu i samo ime govori, koji određuje koji se uvjeti moraju zadovoljiti kako bi se uspješno i zakonski mjerila brzina. Ovim pravilnikom će se također utvrđivati u kojim parametrima moraju funkcionirati i mjeriti uređaji za mjerenje brzine.

Nakon rigoroznih prometnih kazni uvedenih ovoga ljeta, na red su došle i specifične kategorije prema kojima se definiraju tehničke okolnosti mjerenja brzine. Čini se da same kazne nisu dovoljne jer ruka zakona želi uvesti i reda u tolerancije pri mjerenju brzine te što je sve potrebno napraviti kako bi se prekršitelj uspješno identificirao.

Ovim pravilnikom su obuhvaćena radarska mjerila brzine, laserska mjerila brzine, mjerila puta/vremena (tzv. detekcijska mjerila brzine), zatim mjerila prosječne brzine (tzv. sekcijska mjerila brzine) te mjerila brzine za praćenje. Potonja se odnose na mjerne uređaje koji se nalaze u drugom vozilu koje prati i snima vozilo ispred sebe. Najbolji primjer za to su presretai koji po novome trebaju napraviti tri fotografije vozila u prekršaju. Jednu na početku mjerenja, drugu na kraju te treću identifikacijsku. Pri tome vas ne smije preteći.


pravilnik o policijskim kamerama

pravilnik o policijskim kamerama

pravilnik o policijskim kamerama


Granice dopuštene pogreške za mjerila brzine iznose ± 3 km/h pri brzinama do 100 km/h te ± 3% od brzine pri brzinama većima od 100 km/h. Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10% zaokružena na veću vrijednost.

Kamere i mjerila brzine mogu se koristiti i za nadzor prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu. Prema pravilniku prolazak kroz crveno svjetlo se utvrđuje na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne crte. Za dokazivanje prekršaja potrebno je napraviti dvije fotografije, prvu koja prikazuje vozilo prije zaustavne linije, te drugu poslije. Na objema se mora vidjeti i crveno svjetlo na semaforu.


Pogledaj galeriju


pravilnik o policijskim kamerama

Povratak na vrhpointer
Zatvori X