Pretraži
Novi Jaguar F-Type je dokaz da predivni coupei još nisu izumrli!

Novi Jaguar F-Type je dokaz da predivni coupei još nisu izumrli!

Objavljeno: 03/12/2019 / Autor: Petar Bondek / Predstavljamo Vam Miss prosinca... © Copyright Newspress Ltd

Novi Jaguar F-Type : Ulazimo u eru u kojoj ćemo klasične coupée gledati nostalgično, kao što audiofili gledaju gramofonske ploče, no dotada treba uživati u ljepoti i muzici – pogotovo s ovim Jaguarom!


Zamislite kako zvuči ovaj V8 u zagrljaju švicarskih Alpa… © Copyright Newspress Ltd


Tradicija proizvodnje vrhunskih sportskih automobila duga 71 godinu nije nešto čime se baš svatko može pohvaliti, no zato Jaguar – može!

 

XK120 – najljepši mogući početak

Sve je počelo te 1948. na Earl’s Courtu s tim predivnim XK120 dizaniranim od strane obožavatelja motocikala i zrakoplova Williama Lyonsa, nastavilo se s E-Typom (najljepšim automobilom i po izboru Enza Ferrarija), da bi zasada priča stala s F-Typeom. I kakva je to lijepa priča…srećom, 1945. su maknuli i SS kraticu kao ime proizvođača!


Ovaj interijer će i za 50 godina izgledati sjajno. Sve je na pravom mjestu, idealnog oblika i iz savršenog materijala. © Copyright Newspress Ltd


Imao sam blage rezerve očekivajući novi F-Type, jer nisam mislio da Jaguar ima “lufta” popraviti nešto. Sve je bilo pravih proporcija i na pravom mjestu…no Velika mačka me opet ugodno iznenadila! OK, 2,3-inčni Interactive Driver Display, Touch Pro infotainment sustav,  Apple CarPlay i Android Auto su sad već obavezna oprema, no ovdje je znatno bitniji aktivni ispušni sustav.

 

Novi Jaguar F-Type : Četiri ili osam? Koji je Vaš broj?

On se hrani finim decibelima iz dvolitrenog turbo četverocilindraša s  300 KS ili petlitrenog V8 s rahlih kompresorskih 450 ili 575 KS u najsnažnijoj R izvedbi. F-Type (u obje karoserijske izvedbe) je moguće naručiti i s pogonom na sve kotače, ali je ta komforna opcija rezervirana samo za V8 modele.


Super-slim pixel LED prednja svjetla s kaligrafskim “J” dnevnim LED-icama su se sjajno uklopila u cijeli dizajn © Copyright Newspress Ltd


itan dio vizualne promjene novog modela su sigurno Super-slim pixel LED svjetla, uz koja izgleda još više predatorski raspoloženo.  Svi modeli su osnaženi, F-TYPE R iz kompresorskog  V8 izvlači 25 KS i 20 Nm više nego prije, što uvijek dobro dođe.

  

Ovisno o motoru novi F-Type ubrzava do 100 km/h između 3,5 i 4,5 s, uz maksimum do 285 km/h.

 

To je to – Jaguar je proizveo savršeni klasični coupé, a ostali mogu raditi ono što rade već 71 godinu – kopirati…Pogledaj galeriju

Novi Jaguar F-Type

Povratak na vrhpointer
Zatvori X