Pretraži
Novi „biser“ iz Tesle – automobili će razgovarati sa pješacima i provlanicima

Novi „biser“ iz Tesle – automobili će razgovarati sa pješacima i provlanicima

Objavljeno: 14/01/2020 / Autor: Mihael / Foto: Tesla

Prvi čovjek Tesle, kontroverzni Elon Musk, izašao je u javnost sa novim „biserom“. Njihovi automobili će navodno ragovarati sa ljudima na ulici, obraćajući im se izravno. Za sada još uvijek nije jasno kako će ta funkcija zapravo raditi i otkuda će zvuk dolaziti prema osobama u blizini automobila.

Moguće je da će Tesla u tu svrhu koristiti vanjski audio sustav čija je primarna funkcija stvaranje zvučnih signala za upozoravanje pješaka i imitaciju tipičnih zvukova motornih vozila. Musk je cijelu priču popratio prigodnim video uratkom na kojem se crveni Tesla Model 3 obraća pješaku pored automobila govoreći – „Nemoj samo stajati tamo i buljiti… upadaj unutra.“

  

Razmatrajući otkuda dolaze zvukovi kojima se Tesla obraća ljudima, na videu kojeg je objavio Musk vidi se da su prozori automobila spušteni pa postoji mogućnost da zvuk dolazi iz kabine koristeći tamošnji audio sustav. Bilo kako god, osobni automobil koji govori i upozorava pješake na svoju prisutnost ne može se raći da spada u svakodnevicu, barem ne još uvijek.


Tesla razgovara s ljudima

Tesla razgovara s ljudima

Tesla razgovara s ljudima


Zanimljivo je da će se ova funkcija, preama Muskovim najavama, koristiti i za povećanje sigurnosti vozila te kao takva biti integrirana u Teslin stražarski mod. Vjerujemo da se nije lako staviti u poziciju kriminalnog uma koji provaljuje u tuđu imovinu, ali zamislite da vas parkirani automobil u koji pokušavate provaliti odjednom upozori robotskim glasom o skorom dolasku policije ili tome slično.

S druge strane, ovakav sustav bi vrlo brzo mogao biti zlorabljen ukoliko „riječnik“ Teslinig automobila nije ograničen samo na pristojnu komunikaciju. Vjerojatno se ne biste najbolje osjećali da prelazite cestu na pješačkom prijelazu a Tesla koja vas propušta da prijeđete cestu usput vam dobacuje neukusne komentare dok se vozač u sigurnosti kabine pravi „Englez“.


Pogledaj galeriju


Tesla razgovara s ljudima

Povratak na vrhpointer
Zatvori X