Pretraži
Nova VW sapunica: Seatu oduzet razvoj električnog superminija

Nova VW sapunica: Seatu oduzet razvoj električnog superminija

Objavljeno: 06/05/2020 / Autor: Mihael / Foto: Seat

VW oduzeo projekt Seatu – Volkswagen grupacija je oduzela posao razvoja i proizvodnje najmanjeg modela potpuno električnog automobila koji treba zamijeniti VW e-Up, Seat Mii Electric i Škodu Citigo-e iV. Prema najnovijim informacijama, očekuje se da će prijek biti vođen izravno od strane Volkswagena. Naizgled naprasit potez, omogućit će veću ekonomičnost cijelog projekta jer će se olakšati korištenje Volkswagenove MEB platforme za električne automobile.

Ovaj potez kojim je maknuta odgovornost sa Seata napravljen je u skladu sa novom strategijom kako VAG namjerava regulirati odnose brandova na globalnoj razini, upravljanjem proizvodnjom i tržištima. MEB platforma koja je čini se temelj svakog spomena električnih automobila u Volkswagen grupaciji, za sada je osnova ključnim modelima poput Volkswagena ID 3, Seata El-Borna i Škode Enyaq.

Projekt razvoja i proizvodnje gradskog superminija po uzoru na popularni Up za sada je interno poznat pod radnim nazivom MEB Entry a trebao je biti razvijen od strane Seata i novog partnera VAG-a, kineske JAC Automobile grupacije. Cijela hobotnica oko Volkswagenove prisutnosti u Kini obila se Seatu o glavu pa su izgubili vrijedan projekt.


VW oduzeo projekt Seatu

VW oduzeo projekt Seatu

VW oduzeo projekt Seatu


 

VW oduzeo projekt Seatu

VW je u Kini nedavno postao uspješno prisutan preko novoosnovanog branda Jetta koji zapravo prodaje redizajnirane Seate na kineskom tržištu pa je sam Seat pod svojim imenom razumljivo odlučio odgoditi ulazak na tamošnje tržište. Ova sapunica je dovela do toga da Seat izgubi MEB Entry projekt a sada više nije sigurno niti hoće li kineski JAC ostati dijelom te priče.

JAC je inače već razvio električni automobil u suradnji sa Volkswagenom u zajedničkom projektu poznatom pod imenom Jianghuai Volkswagen Automotive a u prodaji pod kineskim brandom Sol. Model se zove e20x te raspolaže sa elektromotorom snage 115 KS uz deklarirani domet od 300 kilometara.


Pogledaj galeriju


VW oduzeo projekt Seatu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X