Pretraži
Nova (stara) Lada Niva dolazi nam osvježena za 2020. godinu

Nova (stara) Lada Niva dolazi nam osvježena za 2020. godinu

Objavljeno: 18/12/2019 / Autor: Mihael / Foto: Lada

Nova Lada Niva – Niva nas uspješno prevozi po teško pristupačnim terenima još od 1977. godine. Dok je zapad Europe uživao u terenskim sposobnostima Land Rovera Defendera i Mercedesa G klase, na istočnom kraju kontinenta tu ulogu je ispunjavala Lada Niva. Prema mišljenju nekih zapadnih poznavatelja autoindustrije, Lada Niva je jedini automobil sa istočne strane željezne zavjese koji je bio i ostao priznat kao valjana funkcionalna konkurencija terencima sa zapada.

Promjene na ovom jednostavnom terencu su prije svega estetske prirode i odnose se na poboljšanje udobnosti automobila za njegove putnike. To ne znači da je Lada Niva sada postala luksuzan terenac iz bilo koje perspektive. Jedino ako dolazite iz svijeta crosser motocikala ili quadova vam Niva može djelovati luksuzno.

Nivu je teško usporediti s bilo kojim suvremenim terencima jer njena spartanska unutrašnjost nije bitno napredovala svih ovih godina. Originalni Defender i Dacia Duster su vjerojatno najbliži Ladi Nivi po filozofiji koju zagovaraju, a to je funkcionalnost iznad svega.Lada Niva koja se od sada i službeno zove Lada 4×4 može se pohvaliti vrlo skromnim unapređenjima kabine. Nove komande za klima uređaj, veći otvori ventilacije, bijelo osvjetljenje brzinomjera i obrtomjera te dodatne funkcije putnog računala jedne su od opcija koje nudi pomlađena Niva.

Pored toga tu je veća ladica za rukavice i ostale stvari, dva nova držača za čaše na središnjem tunelu, dvije 12V utičnice i još jedan manji pretinac za stvari. Na stražnjoj klupi putnici od sada mogu i malo zadrijemati jer nova Niva je dobila i naslone za glavu na stražnjem sjedalu. Ugodnijoj vožnji po cesti doprinijet će i manje i tiše vibracije u kabini što se postiglo boljom zvučnom izolacijom i drugačijim nosačima motora.

Vrh opreme na Nivi predstavljaju prednja svjetla za maglu dostupna na top modelu Lada 4×4 Urban. Mehanički Ladin popularni terenac je ostao dosljedan sebi oslanjajući se na 1.7-litreni atmosferski benzinac sa 83 KS i 129 Nm okretnog momenta. Pogon je stalan na četiri kotača a uz klasični 5-brzinski ručni mjenjač dolaze i sporohodni prijenosni omjeri za zahtjevnu terensku vožnju. Najveća brzina je 142 km/h dok s mjesta do 100 km/h Niva stiže za lagodnih 17 sekundi.


Pogledaj galeriju


2020 Lada Niva 4×4

Povratak na vrhpointer
Zatvori X