Pretraži
Nova Škoda Fabia – prve slike novog malog kompakta iz Češke

Nova Škoda Fabia – prve slike novog malog kompakta iz Češke

Objavljeno: 07/12/2019 / Autor: Mihael / Foto: Škoda

Nova Škoda Fabia : Škoda se priprema predstaviti četvrtu generaciju svoje megapopularne Fabie koja bi prema novom rasporedu trebala stići u prodajne salone već u prvoj polvici 2021. godine. Inače po redovnom i očekivanom rasporedu, uzevši u obzir da je aktualna Fabia predstavljena krajem 2014. godine, novi model bismo očekivali krajem 2021. godine. Međutim, požureni razvoj tehnologije i novih platformi navodi Škodu da požuri sa novom Fabiom.

Gledamo li konkurenciju unutar VAG grupacije, primjetit ćemo da su Fabijini sestrinski modeli Volkswagen Polo, Seat Ibiza i Audi A1 otišli korak naprijed i sada imaju pod sobom novu MQB A0 platformu. S druge strane, aktualna Fabia se temelji na nešto stariojoj platformi koja je mješavina MQB dijelova sa pomalo zastarjelom PQ26 arhitekturom.

  

Bernhard Maier, glavni čovjek u Škodi, komentirao je događanja i planove unutar svoje tvrtke – „Nastojimo požuriti stvari. Razgovaramo li o automobilima koji dio moje osobne motivacije, onda su to Karoq, Scala, Kamiq, Octavia, osvježeni Superb te električni automobil temeljen na MEB-u. I naravno tu je i nova Fabia također, na MQB A0. Ne mogu dočekati da taj automobil stavim na tržište.“


Nova Fabija

Nova Fabija

Nova Fabija


 

Nova Škoda Fabia

Za razliku od aktualne generacije Fabije, koja je često smatrana konzervativno dizajniranim vozilom, nova Fabia četvrte generacije unijet će prijeko potrebnu svježinu kod tog vrlo popularnog modela. Možemo očekivati šire vozilo, stabilnije na cesti sa naglašenim lukovima iznad kotača. Fabia ipak neće moći pratiti sportske trendove u klasi jer mora zadržati relativno visoku liniju krova u stražnjem dijelu.

Razlog tome je što se Fabia na nekim srednjoeuropskim i istočnoeuropskim tržištima smatra obiteljskim automobilom pa je ka takva potrebno da bude dovoljno komotna za dvoje odraslih putnika na stražnjoj klupi. Fabia ipak mora paziti da ne zagazi na područje veće Scale koja je nov i ključan model za Škodu. MQB platforma za Fabiju će značiti bolju zvučnu izolaciju i pametnije iskorišten prostor.

Nova Škoda Fabia će vrlo vjerojatno u svojim snažnijim izvedbama doći i kao hibrd sa novom i povoljnijom 12V tehnologijom koja se usporedno razvija uz glavnu 48V tehnologiju namijenjenu većim modelima. Glavešine iz Škode najavljuju Fabiu za početak 2021. godine što bi moglo značiti njeno predstavljanje u Ženevi. Početna cijena bi trebala biti oko 14,000 Eura.


Pogledaj galeriju


Nova Škoda Fabia

Povratak na vrhpointer
Zatvori X