Pretraži
Nova generacija BMW 4-ke u kabrio verziji imat će „old school“ krov od tkanine

Nova generacija BMW 4-ke u kabrio verziji imat će „old school“ krov od tkanine

Objavljeno: 10/02/2019 / Autor: Mihael / Foto: BMW

BMW će navodno predstaviti novu generaciju serije 4, sljedeće, 2020. godine. Kupe verzija nove serije 4 trenutno je poznata pod oznakom G23, dok kabrioletsku izvedbu serije 4 BMW interno naziva G22. Nama je zanimljiva upravo ova potonja varijanta, sa oznakom G22 i sklopivim krovom.

S obzirom na novu shemu modelskih serija unutra BMW-a unazad nekoliko godina, svake dvije serije, jedna sa neparnom a druga sa parnom brojčanom oznakom predstavljaju, recimo tako, s jedne strane tradicionalniju formu a s druge onu sportskiju i atraktivniju. Ovaj potonji opis se dakako odnosi na parne serije.

U skladu s tom filozofijom ili bolje rečeno logikom, funkcioniraju i BMW-ove serije 3 i 4. Trica predstavlja klasičniju formu u limuzinskoj i karavanskoj izvedbi dok četvorka prati modne trendove sa kupeom i kabrioletom. Da ne bismo išli u veće detalje oko njihovog odnosa, valja naglasiti da će dizajnerska rješenja već viđena na još svježe predstavljenoj trici biti prenesena i na četvorku.Sljedeća generacija serije 4 u mnogočemu će sličiti novoj seriji 3. Prednja maska sa istaknutim otvorima za zrak na seriji 4 dijelit će ista rješenja sa serijom 3 uz moguće naglaske upravo kako bi se istaknu sportskiji duh parne serije sa više stila. Igra svjetala će također biti od velike važnosti jer pomoću suvremenih LED-ica proizvođači imaju popriličnu fleksibilnost i mogućnost razlikovanja u detaljima.

Govoreći o stilu, ono čime se parna BMW serija 4 može pohvaliti, za razliku od serije 3, upravo je sklopivi krov na kabrioletu. Na još uvijek aktualnoj seriji 4 on je napravljen o metala i plastike, te je tvrde konstrukcije. To donedavno vrlo popularno rješenje ušlo je u autoindustriju unazad deset do petnaest godina čime se kabriolete vizualno pretvaralo u kupe izvedbe.

Ukoliko je dobro uklopljeno, rješenje sa tvrdim sklopivim krovom može izgledati dosita fantastično i prirodno povezano sa ostatkom karoserije. Problem je što se aktualna serija 4 ne može pohvaliti takvom dozom elegancije kada podigne svoj tvrdi sklopivi krov. U tom slučaju jedino što nam prolazi pred očima jest automobil uvelike nalik kupeu, ali koji nekako ne leži dobro u očima promatrača. Proporcije jednostavno nisu pogođene a tome je najvećim dijelom krivac tehnologija i konstrukcija koja stoji ioz tvrdog krova serije 4.bmw caca

Sretna je vijest da će nadolazeća serija 4 imati mekani sklopivi krov od neporpusne tkanine. To osobito vrijedi za one nostalgične koji se još uvijek žarko sjećaju prekrasne i superpopularne kabrioletske serije 3 u E46 generaciji, sa mekanim sklopivim krovom i savršenim proporcijama sa ili bez njega. Pored ove estetske prednosti, tu je i pitanje same mase kabrioleta jer svi znamo da su oni teži od svojih verzija sa fiksnim krovom. Kada je u pitanju kabrio sa tvrdim krovom, njegova masa u odnosu na kupe serije 4 rast za pozamašnih 229kg!


Pogledaj galeriju


novi BMW serija 4 kabrio

Povratak na vrhpointer
Zatvori X