Pretraži
Njemačka startup kompanija razvija revolucionarnu tehnologiju kojom će spasiti benzince i dizelaše

Njemačka startup kompanija razvija revolucionarnu tehnologiju kojom će spasiti benzince i dizelaše

Objavljeno: 15/12/2018 / Autor: Mihael / Foto: NetCarShow.com

Svi nažalost znamo sudbinu koja čeka motore s unutarnjim sagorijevanjem. S obzirom da ovise o rezervama fosilnog goriva koja spadaju u neobnovljive izvore energije, oni će se moći pokretati još toliko dugo koliko će biti fosilnog goriva koje se stvaralo stotinama milijunima godina a mi ćemo ga potrošiti u svega dvjestotinjak godina upotrebe.

Pored ovog prirodnog ograničenja koje će kada tada presuditi motorima s unutarnjim sagorijevanjem i teško da ćemo mu doskočiti, postoji i druga strana medalje, ona ekološka. Nekima će ekologija izgledati kao skup izmišljenih pravila koja su stvorili tamo neki „stručnjaci“ da bi se mogli igrati policajaca i utjerivati pravdu.

Srećom za sve obožavatelje oktana, iz Njemačke nam stižu ohrabrujuće vijesti. Startup kompanija Micro Wave Ignition AG tvrdi da raspolaže sa tehnologijom koja će značajno unaprijediti motore sa unutarnjim sagorijevanjem. Naime, time bi se produžio njihov životni vijek iako bi i dalje patili od praktički istih tehnoloških ograničenja kao i do sada.MWI AG tvrdi da njihova inovativna tehnologija može smanjiti potrošnju kod dizelaša i benzinaca za čak 30% dok bi se emisija štetnih plinova smanjila za velikih 80%! Ovakav napredak u performansama, odnosno učinkovitosti rada motora sa unutarnjim sagorijevanjem moguć je zahvaljujući primjeni pulsirajućih mikrovalova kojima se pali gorivo u motoru.

Ova tehnologija zamijenila bi korištenje svjećica kod benzinaca i grijača kod dizelaša. Smanjena potrošnja goriva postiže se rušenjem temperature na kojoj gorivo izgara. Masovnom primjenom ove napredne tehnologije, omogućio bi se dulji vijek i isplativost benzinaca i dizelaša a ujedno bi se još dalo vremena tehnologiji električnih vozila da se dodatno usavrši za neizbježnu masovnu uporabu.

Zanimljivost kod MWI kompanije odgovorne za potencijalni produljeni vijek gutača naftnih derivata jest da je jedan o ključnih ljudi u vlasničkoj strukturi Wendelin Wiedeking, bivši prvi čovjek Porschea.


Pogledaj galeriju


MWI tehnologija učinkovitosti motora

Povratak na vrhpointer
Zatvori X