Pretraži
Nizozemska će u ime ekologije ograničiti brzinu na autocesti na svega 100 km/h

Nizozemska će u ime ekologije ograničiti brzinu na autocesti na svega 100 km/h

Objavljeno: 14/11/2019 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com

Nizozemska vlada vrlo ozbiljno razmatra uvođenje ograničenja najveće dopuštene brzine na autocestama na vrlo niskih 100 km/h. Takav potez bi Nizozemsku stavio na dno ljestvice europskih zemalja kada su u pitanju najveće dopuštene brzine. Navodni razlog ove mjere jest pokušaj suzbijanja zagađenja okoliša prekomjernom emisijom dušika.

Nizozemski mediji prenose planove premijera Marka Ruttea, prema kojima bi ovo ograničenje trebalo stupiti na snagu već sljedeće 2020. godine. Još uvijek aktualno ograničenje brzine na nizozemskim autocestama jest za kontinentalnu Europu prilično uobičajenih 130 km/h.Ipak postoji šansa da će se na nizozemskim autocestama ipak moći voziti 130 km/h bez da se krši zakon. Dnevno ograničenje brzine, kada je promet najgušći, bit će već spomenutih 100 km/h, a ograničenje od 130 km/h stupit će na snagu svaki dan nakon 19 sati i vrijedit će sve do 6 sati ujutro.


Nizozemska ograničenje 100 km/h

Nizozemska ograničenje 100 km/h

Nizozemska ograničenje 100 km/h


Čelnik nizozemske vlade, premijer Rutte, navodi da je ova odluka značajan korak ka smanjenju razine zagađenja dušikovim oksidom. Problem emisije ispušnih plinova u Nizozemskoj je prilično izražen, do te mjere da su kapitalni infrastrukturni projekti stavljeni na čekanje posljednjih mjeseci kako bi se dalo vremena rješavanju situacije sa zagađenjem.

Izgradnja zračnih luka, zgrada i novih prometnica stavljena je na čekanje dok krtičari zagađenja istovremeno ističu kako Nizozemska krši propise Europske Unije koji se tiču razine onečišćenja zraka. Dok nizozemski predsjednik vlade, Mark Rutte, ističe kako će se uskoro moći nastaviti sa kapitalnim projektima zahvaljujući smanjenoj emisiji štetnih plinova novim ograničenjem brzine, oni upućeniji iznose kritike na njegovu politiku dodatnog ograničenja brzine.

Udruženje nizozemskih prodavača automobila ističe u svojoj medijskoj objavi da ne podržavaju Rutteovu odluku jer smatraju da će učinci i razlike na okoliš smanjenjem brzine na 100 km/ biti minimalni dok će se s druge strane pojačati i produljiti prometne gužve zbog novog ograničenja.


Pogledaj galeriju


Nizozemska ograničenje 100 km/h

Povratak na vrhpointer
Zatvori X