Pretraži
Nissanova tehnologija vidljivoga i nevidljivoga – što ne vidimo, automobil će (pred)vidjeti

Nissanova tehnologija vidljivoga i nevidljivoga – što ne vidimo, automobil će (pred)vidjeti

Objavljeno: 05/01/2019 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot

Viđenje onoga što ne vidimo golim okom, bilo da se radi o koloni automobila nekoliko stotina metara ispred nas, kamionu iz suprotnog smjera iza oštrog zavoja ili pak djetetu koje se sprema pretrčati cestu skrivajući se iza ugla kuće ili nečeg sličnog predstavlja ozbiljnu vježbu za predodžbu stvarnosti kakvu poznajemo, barem za prosječnog čovjeka.

Genijalci iz japanskog Nissana, razvijaju tehnologiju imena I2V koja će nam omogućiti da stvarnost oko sebe upotpunimo, neki će reći svijetom mašte, drugi pak, krucijalnim informacijama koje mogu nekome spasiti život ili barem spriječiti prometnu nesreću. Videći nevidljivo, već će se i sama učinkovitost i kvaliteta navigacije kroz promet značajno poboljšati, jer kako tvrde iz Nissana, sustav će među ostalim davati uživo informacije o stanju u prometu te nam to prikazivati u 3D formi, ne samo na ekranu.

Preciznost sustava u kontekstu lakše navigacije ići će do te mjere da ćemo moći znati i vidjeti koja prometna traka u gustom prometu se najbrže kreće, nešto što je inače vrlo varljivo i teško za predvidjeti osim na rutama koje svakodnevno koristimo pa znamo na osnovu iskustva.Sama tehnologija koja stoji iz ovakvih koncepata, logično i nije baš najjednostavnija. Ukoliko ju pokušamo raščlaniti vidjet ćemo da se tu radi obrojnim čipovima, senzorima, kamerama i sličnim elektronskim sklopovima koji u cjelini čine nešto što ima svojstva umjetne inteligencije i pruža nam tzv. „proširenu stvarnost“.

Funkcionira na principu virtualne map od 360 stupnjeva oko nas, odnosno našeg automobila kao središta. Ta mapa se stvara korištenjem brojnih senzora u vozilu i izvan njega u kombinaciji sa podacima dostupnima u tzv. oblaku koji pak iste dobiva od nebrojenih senzora u našem okolišu, prije svega drugih automobila koji opremljeni istim ili sličnim sustavom kao i naš, u cijelini čine jedan potpuno novi ekosustav, da ne kažemo organizam.

Senzori unutar vozila moći će pratiti stanje vozača ili putnika, te sukladno tome davati mu povratne informacije i savjete za efikasniju i sigurniju vožnju. Iz Nissana kazuju da će ova tehnologija u budućnosti biti dostupna na samovoznim automobilima ali i na onima tradicionalne prirode kojima upravlja vozač.


Pogledaj galeriju


Nissanova tehnologija proširene stvarnosti

Povratak na vrhpointer
Zatvori X