Pretraži
Nissan je osmislio sjedala koja “osjećaju” znojenje i volane koji detektiraju dehidriranost vozača.

Nissan je osmislio sjedala koja “osjećaju” znojenje i volane koji detektiraju dehidriranost vozača.

Objavljeno: 02/10/2017 / Autor: Vozim HR /

Moderni automobili su puni raznoraznih senzora. Oni su tu da nam pomognu pri parkiranju, održavanju sigurne udaljenosti na autocesti, prepoznavanju kad netko sjedi bez da se vezao sigurnosnim pojasem i mnoštvom detalja koji pripomažu motoru.

Nissan je pak, uz pomoć nizozemske dizajnerske tvrtke Droog, razvio prilično neuobičajen senzor – onaj koji će očitati količinu i sastav vašeg znoja i odrediti jeste li dehidrirali.


Nissan


Priznajemo, na prvu nam se čini kao da je riječ o prilično odbojnom i malo preintimnom senzoru. No, riječ je o zanimljivoj tehnologiji.

Nissan je prikazao u videu, koristeći prototip Nissan Jukea, da volan i sjedala dolaze s posebnom tkaninom unutar materijala, nazvanom SOAK. Na prvi pogled, djeluje normalno, no ako se budete prekomjerno znojili, tkanina će promijeniti boju, ovisno o vašoj hidrataciji.

Ako ste dehidrirali, poprimit će žutu boju, a nakon što nadomjestite potrebnu tekućinu, postat će plava.Ako se pitate zašto je to toliko bitno, uz brigu za opće zdravlje, znajte da Nissan citira istraživanje koje su proveli europski institut za hidrataciju i Loughborough sveučilište u Velikoj Britaniji, a prema kojem su dehidrirani vozači jednako opasni na cesti kao i oni koji imaju 0,08 promila alkohola u krvi.

S tim na umu, Nissan je smatrao da je potrebno vozače obavještavati o njihovom stanju, kako bi bili sigurniji na cesti – oni sami, ali i drugi oko njih.


Nissan


Svejedno, teško da će ovaj hidratacijski materijal postati veliki hit i standard u automobilskoj industriji u bilo koje skorije vrijeme. Za početak, teško da će puno ljudi željeti da njihov znoj bude toliko očito prikazan u automobilu, niti će mnogi željeti da njihova presvlaka redovito mijenja boju.

No, tu je i činjenica da dehidrirati možete bez da se uopće znojite, a ova se tehnologija oslanja prvenstveno na znojenje.


Nissan


Dakle, ako niste pili, čak i bez fizičke aktivnosti, možete dehidrirati, a da se to uopće ne pokazuje “na van”.

Nissan je, moramo to ipak priznati, izveo zanimljiv projekt, a u svakom slučaju možemo zamisliti kako bi ova tkanina mogla imati sjajan prolaz u proizvodnji sportske odjeće.


Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X