Pretraži
Nije zlato sve što sija ? Ovaj BMW serije 8 na zlatnim Forgiato felgama tvrdi suprotno

Nije zlato sve što sija ? Ovaj BMW serije 8 na zlatnim Forgiato felgama tvrdi suprotno

Objavljeno: 07/02/2019 / Autor: Mihael / Foto: Forgiato

Povratkom BMW-ove serije 8, nakon dugih 20 godina ponovno imamo krunski dragulj među sportsko luksuznim BMW-ima. Prethodna generacija elegantne 8-ice proizvodila se od 1989. godine pa sve do 1999., a do današnjeg dana je ostala zapamćena kao jedan od najatraktivnijih i najtraženijih BMW-a 1990-ih godina.

S novom generacijom serije 8, BMW je morao prilagoditi svog sportskog GT prvaka zahtjevima 21. stoljeća. Neke od tih novina nisu dočekane sa prevelikim oduševljenjem, a najočitija stavka među njima (izuzev ovih zlatnih felgi) svakako je V12 motor, odnosno izostanak istoga.

Naime, još prilikom najava i početnog prototipnog predstavljanja BMW-a serije 8 mnogi su postavljali pitanje hoće li i nova osmica u nekom trenutku doći na tržište sa pozamašnim  i svoje veličine dostojnim V12 motorom kojeg BMW vrlo uspješno pakira u sestrinsku seriju 7.


BMW serije 8 Forgiato felge

BMW serije 8 Forgiato felge

BMW serije 8 Forgiato felge


Na razočaranje mnogih, V12 monstruma nećemo imati prilike gledati pod haubom nove serije 8. Ta čarolija ostat će ekskluzivno rezervirana za prethodnu generaciju 8-ice, iz prošlog stoljeća, kada ekologija i polarni medvjedi još nisu bili popularna tema na usnama svih političara.

Ipak, ostavljamo otvorenu mogućnost, a niti ideju nećemo naplatiti, ako se netko odvažan odluči kupiti nekoliko komada M760Li xDrive te napraviti transplataciju izvjesnog organa u potentnu 8-icu. Naravno, mislimo na biturbo V12 koji bi prekrasno zaokružio ovog elegantnog sportaša.

Nećemo biti previše kritični prema bavarskoj legendi sa znakom propelera, jer svatko tko sjedne u njihovu tvorničku 8-icu teško da će ostati ravnodušan već i nakon par minuta žustrije vožnje. Najsnažnije izvedbe sa biturbo V8 motorom učinit će sve da dobrim dijelom zaboravite na nostalgičnu V12-icu.

Za one mlađe među nama, naravno odlikaše, koji su se 1990-ih igrali sa prvom generacijom BMW-ove serije 8 na podu svoje sobe, proizvodeći osebujne zvukove skoro poput prave V12-ice čini se postoji i više nego zadovoljavajuće rješenje. Kalifornijska tvrtka Forgiato opremila je novu 8-icu upadljivim felgama sa zlatnim prstenom na vanjskom rubu.

Uz dodatnu opciju ružičasto zlatne verzije Orologio-M felgi, ne možemo ne primjetiti da se impozantna BMW-ova serija 8 u svom svojem sjaju, blještavilu i veličini iz beskompromisnog sportskog kupea pretvara u predmet obožavanja za sada i više nego punoljetne odlikaše iz 1990-ih, koji svoj omiljeni Hot Wheels autić napokon mogu koristiti i u stvarnom svijetu.


Pogledaj galeriju


BMW serije 8 Forgiato felge

Povratak na vrhpointer
Zatvori X