Pretraži
Nevolja nikad ne stiže sama – a tako ni ganc novi vrišteći Ford GT Mk II

Nevolja nikad ne stiže sama – a tako ni ganc novi vrišteći Ford GT Mk II

Objavljeno: 08/07/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Newspress, Media Ford

Ford GT Mk II : 700 KS, aero-paket kojeg se ne bi posramili ni lovci pete generacije – da to je Ford GT Mk II, fantastični trackday skalpel kojeg je Ford odlučio prezentirati na Goodwoodu. Da, radi se o modelu isključivo napravljenom za staze, a bit će proizvedeno samo 45 komada po cijeni od (kof-kof) 1,2 milijuna dolara.

 

Uz 3,5 litreni EcoBoost ovaj Mk II zadovoljava sve – 90 kg je lakši od cestovnog a generira 400% više downforcea, a podesivi DSSV amortizeri daju omogućuju ležanje kojeg se ne bi posramio ni Automan. Naravno, uvijek je čudno kad neki automobil ima 200 KS više od trkaće verzije, ali pravila su pravila, pa i u GTE Pro klasi.

No, zapravo je glavna zvijezda bila svojevrsni uvod u Ford – Show, pogotovo kad se uzme u obzir da je tu bio Zakspeed Capri – zvijezda Grupe 5 je imala samo 1.4 litre obujma i četiri cilindra, ali uz pomoć Garrettovog turba je istiskala 500 KS, nešto više od klasičnog 2,8…

Korak dalje – Ken Block i njegovi Hoonitruck i Escort RS Cosworth “Cossie V2” s 371 KS i pomalo update-anim aero-gadgetima…da, bilo je tu mnogo dima i još više vatre – Ekstremni pick-up baziran na  F-150 iz 1977. nudi 917 KS, sasvim dovoljno za uveseljavanje okupljenih gomila.

Cossie V2 nije stvoren za Gymkhane, nego za rally, a nasljednik je prvog Blockovog Cossieja koji je doslovce izgorio od ambicije…

Nazočan je bio i Elfyn Evans s aktualnom WRC Fiestom, driftajući na sve strane…

Svoj dio slave su imali i serijski modeli poput Focusa ST, Shelbyja Mustanga GT500 i Forda Rangera – svi odreda zasluženo!

Pogledaj galeriju

Ford GT Mk II

Povratak na vrhpointer
Zatvori X