Pretraži
Nekoliko razloga zašto je Lexus LFA Nürburgring Edition najskuplja japanska sportašica

Nekoliko razloga zašto je Lexus LFA Nürburgring Edition najskuplja japanska sportašica

Objavljeno: 01/11/2019 / Autor: Petar Bondek / LFA je još uvijek ICHI BAN © Craig Balaban 2019

Honda je s NSX-om htjela dokazati da može napraviti jednako dobar sportski automobil kao Ferrari i Porsche. Lexus je s LFA htio dokazati nešto drugo – da je u stanju napraviti nešto još bolje…

Jeremy Clarkson je LFA prozvao “najboljim automobilom kojeg je ikad vozio”, Chris Harris “najagresivnijim”…a svi su apsolutno poludjeli kad je Lexus izbacio cijenu. – 375.000 dolara za baznu verziju.

 

Bring the NOISE!

Lexus LFA je bolid razvijan punih DEVET godina pod kodom P280, pa je netko morao platiti sve te krugove na Ringu i Yamahino V8 remek-djelo pod oznakom 1LR-GUE. Pod remek-djelo mislim na neobični 4,8 litreni V10 ručno rađeni motor čiju je zvučnu kulisu podešavao Yamahin poseban akustični odjel.

Kakva lijepa prednost kad proizvodiš muzičke instrumente i motore po narudžbi…No danas pričamo o limitiranoj verziji limitiranog modela – Lexus LFA Nürburgring Edition (Package) je proizveden u samo 50 komada, a razlika nije samo u 10 KS viška (420 kW/563 KS) nego u 0,05 s bržim promjenama brzina, prednjem splitteru, stražnjem karbonskom fiksnom krilu, većem prednjem spojleru, karbonskim kočnicama, BBS kotačima, podesivim KYB amortizerima, kanardima sprijeda…no i dalje se radi o najluđem projektu koji je ikad napustio tvornicu u Motomachiju.

 

Sushi a la carbonara

Karbonski dijelovi karoserije, najprogresivniji zaslon, najposebniji zvuk ikad ostvaren na automobilu (uz rame Zondi), krug od 07:14 min na serijskim Bridgestone Potenza RE70 na Ringu (Chris Harris 2011.)…sve na ovom automobilu je posebno, maloserijsko i dovedeno do savršenstva. I još uvijek drži spomenuti rekord s ne-racing gumama…

Stoga ne čudi onaj dio kad moramo skinuti flaster što je najbrže moguće – svi oni koji su se nekad čudili cijeni su sad pred kardijalnim arestom – najskuplji serijski japanski automobil svih vremena je poskupio – nekoliko puta! Motorcar Classics ovog LFA NP (#332) 3PO svjetlocrvene boje nudi za 1,1 milijuna dolara.Uz automobil dolazi i all inclusive paket – unikatne putne torbe, Remote Touch kontroler, kamera za vožnju unatrag, navigacija, knjige i nešto kristala…da se nađe za slijedeću obiteljsku svadbu.

 

Proći će mnogo vremena dok neki proizvođač ne ponudi nešto bar blizu posebno i unikatno u klasi Lexusa LFA

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X