Pretraži
Krađa automobila – neki od načina kako lopovi kradu automobile u zadnje vrijeme doista su bizarni

Krađa automobila – neki od načina kako lopovi kradu automobile u zadnje vrijeme doista su bizarni

Objavljeno: 15/08/2017 / Autor: Vozim HR / Foto: BMW

Vremena kada smo prilazili automobilima, gurali ključ u bravu na vratima, otključavali ih pa zatim s istim ili drugim ključem pokretali automobile stvar je daleke prošlosti. Današnji standard je daljinsko otključavanje/zaključavanje i beskontaktno pokretanje, a vrlo često više ni ne trebate daljinski otključati automobil jer se isti otključa čim s ključem priđete u neposrednu blizinu Vašeg ljubimca.

No, napredne tehnologije, kako to već biva, s druge strane lopovima daju otvorene ruke da iste zloupotrebe u svoju korist, naravno, pa Vam na lakši ili teži način otuđe Vašeg teško zarađenog limenog ljubimca.

U zadnje vrijeme je primjećen porast krađa automobila koristeći jednu vrlo banalnu tehniku, pojačavajući signal Vašeg automobilskog ključa dok je isti u Vašem džepu ili domu.


Mitsubishi


Kradljivci su, kako se čini, otkrili “rupu” zbog koje će mnogi vlasnici automobila patiti od glavobolje jer je automobilski sustav dizajniran kako bi bio prvenstveno praktičan, a tek potom i siguran.

Mnogi ljudi pri dolasku kući ključeve od stana i automobila objese na zid blizu ulaznih vrata ili ih odlože na neki obližnji ormarić, plohu ili u zdjelu. To znači da se često signali ključeva prenose sve do ulaznih vrata njihove kuće ili stana, čak i ako je riječ o vrlo slabom signalu.

Preusmjeravanjem i pojačavanjem ovog signala, kao što biste učinili s pojačalom WiFi signala, moguće je “dovesti” ga natrag do automobila koji će ga prepoznati i pokrenuti se.

Drugi scenarij, još “blesaviji” je da Vas kradljivac prati kada izađete iz automobila i koristeći prijenosni dekoder i pojačivač signala, ponovo otključa Vaš automobil dok se Vi bezbrižno udaljavate od istog, prethodno ga, naravno, zaključavši.


BMW


BMW i Peugeot čine najranjiviju skupinu na ovu tehniku krađe, pokazalo je njemačko istraživanje, nakon čega slijede Ford Focus, Toyota Prius i Volkswagen Golf.

Kradljivici mogu sav potreban alat pronaći online za malo više od 100 eura, a internet je nažalost prepun savjeta How to… pa ideja nažalost ne nedostaje.


Pogledaj galeriju

Krađa automobila je uvijek bilo i nažalost teško da će biti iskorjenjene. Međutim, masovno korištenje “jeftinih” tehnologija dodatno olakšava iskusnim i manje iskusnim kradljivcima da se okušaju u takvom aktivnostima, a dostupnost informacija na Webu samo još dodatno dolijeva ulje na vatru. Nije da je vrijeme za paranoju, ali opreza nikada dosta, a neka vrsta financijskog osiguranja od krađe nikada nije naodmet.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X