Pretraži
Ne znamo dali znate ali Nijemci su Stuttgartu izašli na ulice protiv zabrane dizelaša

Ne znamo dali znate ali Nijemci su Stuttgartu izašli na ulice protiv zabrane dizelaša

Objavljeno: 06/02/2019 / Autor: Mihael /

Nije puno ali čovjeka veseli. To bi ukratko bio rezultat akcije u kojoj je stotine građana izašlo na ulice Stuttgarta kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo odlukom o zabrani prometovanja dizelašima starijima od Euro 5 norme. U znak solidarnosti sa Francuzima koji su nedavno prosvjedovali zbog poskupljenja goriva, prosvjednici u Stuttgartu su također stavili žute reflektirajuće prsluke.

Stuttgart je jedan od središta njemačke autoindustrije pa nije slučajnost da se upravo u tome gradu događaju prosvjedi jer to svakako nije jedini grad u Njemačkoj koji uvodi ili planira uvesti slične ekološke mjere kako bi se spriječilo daljnje zagađenje zraka.

Od 1. siječnja ove godine u Stuttgratu je starijim generacijama dizelaša, kojih je još mnogo i u razvijenoj Njemačkoj, zabranjeno prometovanje. Podsjetimo, Stuttgart je matični grad velikanima autoindustrije kao što su Mercedes-Benz i Porsche ali i svjetskom lideru za automobilske dijelove, Boschu.


 


Zabrana u dizelaša u Stuttgartu pogađa desetke tisuća Nijemaca slabijeg imovinskog statusa koji si ne mogu priuštiti kupnju novog automobila koji bi zadovoljio nametnute ekološke norme. Pored toga, nitko im ne garantira ukoliko i kupe noviji automobil koji bi zadovoljio ove kriterije, da za koju godinu neće ponovno biti u sličnoj situaciji.

Sve ovo ide ruku pod ruku sa nedavnim izjavama prvog čovjeka VAG grupacije, Herberta Diessa, koji je upozorio javnost na visoke ekološke standarde planirane kroz sljedećih desetak godina te o njihovom utjecaju na malog čovjeka. Drugim riječima, praćenje ekoloških standarda je skup sport, a građani sa skromnijom financijskom situacijom nisu u mogućnosti pratiti ekološke „trendove“ političara.

Organizacije koje se brinu za okoliš i ekologiju su prošle godine sudskim putem progurale slične zabrane za prometovanje starijih automobila u brojnim gradovima diljem Njemačke gdje razina ispušnih plinova nije zadovoljavala standarde EU. Sudovi su stoga naredili Berlinu, Mainzu, Hamburgu i Bonnu, a to su samo oni najveći gradovi, da ograniče pristup dizelašima.

Kako ove prosvjede ne bi za svoje političke ciljeve iskoristile neke političke stranke sklone populizmu, organizatori prosvjeda u Stuttgartu su se ogradili od bilo kakvih političkih konotacija i veza sa političkim strankama jer ovaj prosvjed je za njih isključivo socijalne i ekonomske prirode. Povod tome je bio pokušaj njemačke desničarske stranke AfD da iskoristi nedavni prosvjed koji je okupio 1,200 ljudi.


Pogledaj galeriju


Nijemci u Stuttgartu žele dizel

Povratak na vrhpointer
Zatvori X