Pretraži
Navodno Hennessey ozbiljno razmišlja o Venomu F5 Roadsteru; ultimativnom testu za postojanost vaše frizure

Navodno Hennessey ozbiljno razmišlja o Venomu F5 Roadsteru; ultimativnom testu za postojanost vaše frizure

Objavljeno: 16/05/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo: Hennessey

Kad je u pitanju Hennessey, sve se vrti oko ekstrema – pogotovo kad se uzme u obzir da bi njihove automobile možda trebalo proglasiti ilegalnima zbog zastrašujućih performansi.

Voziti 7,6 litreni Twin Turbo V8 s vjetrom i Taftom u kosi je jamačno spektakularni doživljaj, a kad automobil u kojem mrsite kosu postiže 300 km/h za manje od 10 s, onda je i Vaš skalp u opasnosti, no teksaški tuning ekstremisti znaju svoj posao.

Dok ovo čitate u Silverstonu Delta Motorsport lijepi karbonsku kadu za F5 Venom, ultramegasupersportski coupe koji će se proizvesti u samo 24 primjerka, po početnoj cijeni od 1,6 milijuna dolara. Zašto se u nazivu ovog metka nalaze dvije smrtne opasnosti? Standard je obično jedna – Viper, Cobra, Cougar…no u ovom slučaju imamo otrov i uragan!

 

Što govore otrov i uragan u imenu automobila?

Samo ime ovog automobila je direktno upozorenje – F5 je oznaka koju je 1971. osmislio Tetsuya Fujita sa sveučilišta u Chicagu, radi lakše kvalifikacije uragana. F5 je krajnja oznaka za snagu uragana – koji usput stvara nevjerojatnu štetu, uz vjetrove brzine između 420-512 km/h. Da, Venom spada između te dvije brojke, s očekivanim maksimumom od 484 km/h. Da li je ta brojka (i sve 100 km/h manje od nje) uopće preporučljiva pri vožnji bez krova?

Naravno da ne, to je dovoljno naprezanja i za karbonski hardtop i za potencijalnu dekapitaciju, no današnji svijet sportskih automobila priznaje samo ekstremne vrijednosti! Obavili su mnoštvo testiranja, simulacija, i provjera i prije nego što su uspjeli prodati sva 24 komada, pa im to ponešto olakšava posao. Naravno, ukoliko dođe do proizvodnje Roadstera bit će nešto skuplji od 1,6 milijuna dolara, no kolekcionari su ove godine vrlo potrošački raspoloženi… OK, Teksašani razmatraju mogućnost o roadsteru, no bitnije im je službeno probiti barijeru od 480 km/h s coupeom…i naravno – preživjeti. Već čujem zvonki glas Glorie Gaynor u pozadini…

 

Pogledaj galeriju

 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X