Pretraži
Naučite u 4 minute kako sastaviti Dodge Demon HEMI V8 sa 840 KS

Naučite u 4 minute kako sastaviti Dodge Demon HEMI V8 sa 840 KS

Objavljeno: 08/07/2019 / Autor: Petar Bondek / © 2019 FCA US LLC.

Dodge Challenger SRT Demon je smo hrpa nabildanog lima bez svog srca – a ovdje Vam pokazujemo kako to rade vrhunski kardiolozi iz Detroita!

Dodge Challenger SRT Demon je stvoren da izgleda ljuto. Ekstremno ljuto, poput kraljevske kobre s PMS-om nakon konzumacije preopakog curryja…Uglavnom – shvatili ste!

No, bez kompresorskog zavijanja HEMI V8 motora je samo hrpa lima. Unatoč nadnaravnoj snazi koju razvija, sam po sebi je HEMI znatno jednostavniji motor nego što biste očekivali!

 

Slonovi Pakla i slični kućni ljubimci

HEMI-ji su in. Definitivno IN, a  najbolji dokaz je činjenica da su svi HELLEPHANTI ( navodno 100 komada) s 745 kW/1.000 KS i 1.288 Nm, (426 ci=6,98 l) planuli u roku od dva dana nakon predbilježbi narudžbi na HEMi Day 26. travnja. Cijena svakog? 30.000 dolara, ili okruglo 198.000 kn. Sića, buraz!

Uvod znate – kišni dan, a da ne razmišljate da li ste u poreznoj prijavi prijavili sve nekretnine (ili ste zaboravili uobičajenih 5-6) rastavite svoj HEMI do zadnjeg vijka da biste se nadivili njegovoj jednostavnosti…

Europljani više ne rade ovakve strojeve – samo kompresor ima veći obujam od većine europskih automobila – 2,7 l, a od prvog framea video sve pomalo liči na slaganje čudovišta dr. Frankensteina. Da, dragi fanovi Mary Shelley, Frankenstein  je bio DOKTOR- a ne čudovište!

Doktor u ovoj priči je vrhunski mehaničar Davin Reckow, a uz način na koji slaže čudovište koje se hrani sa 100 -oktanskim obrocima pomalo liči na Rogera Federera na centralnom terenu kad se probudi sjajno raspoložen.

Nekad su naši očevi, (u ranom Ledenom dobu) davno prije ere nedruštvenih društvenih mreža iz čiste dokolice rastavljali motore u dvorištima prije nedjeljnog ručka i zato mi je ovaj video sjajan iako vrlo nostalgičan.

OK, svi automobili u općini zajedno nisu imali 840 KS, no sam zvuk gedora se sjajno uklapao u ekološki zdraviji okoliš, gdje je pjev češljugara i zeba tu i tamo pokvario/popravio nabrijani susjedov FIAT 128 Sport ili Draženov GPZ…

Zvuk motora koji si upravo složio vlastitim rukama ( i obično susjedovim alatom) djeluje bolje za dušu i tijelo od svih meditacija i medicinski legalnih dizalica i spuštalica zajedno. Jedina dizalica koja Vam treba za sreću je flašencug – s kojeg visi V8!

Koliko Vam treba za sreću? Ukoliko ste oktanogalavac – samo jedan klik….

 

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X