Pretraži
Nama je i dalje jako žao što Kimi odlazi iz Ferrarija i vraća se u Sauber nakon 18 godina

Nama je i dalje jako žao što Kimi odlazi iz Ferrarija i vraća se u Sauber nakon 18 godina

Objavljeno: 12/09/2018 / Autor: Vozim HR /

Kimi Raikkonen napušta Ferrari : Kao obožavatelju Kimijevog lika i djela još od 2001. pomalo mi je teško pisati ovu vijest. Da, već se godinu dana šuška o tome kada će Charles zamijeniti Kimija, no nadali smo se da će ostati u crvenom kombinezonu još bar jednu godinu. Posljednji Ferrarijev svjetski prvak se nakon 18 godina vraća tamo gdje je sve počelo – u Sauber, gdje je jedva dobio superlicencu radi samo 23 odvožene profesionalne utrke u karijeri, jer ga je Mosley s 21 g. smatrao neiskusnim.

Bernie i vlasnici momčadi su ishodili Räikkönenu provizionalnu superlicencu i klinac nije razočarao…iako su ga našli kako spava izvaljen ispod stola u Sauberovom boksu nekoliko minuta prije početka svog prvog GP-a u F1. Već je tada bio cool as ice.

Put od Lade do Ferrarija

285 Velikih nagrada, 20 pobjeda, 18 pole positiona, 100 podija i 46 najbržih krugova kasnije Kimi prepušta svoj kokpit Charlesu Leclercu. Vrlo je malo vozača ostavilo tako duboki trag u F1 kao Kimi, koji je i danas mjerna jedinica za fair-play, brzinu i hladnokrvnost. Počeo je skromno, ganjajući Lade oko kuće u Espoou s 11-12 g.,danas je jedan od najomoljenijih sportskih likova širom svijeta.

No, rezultati su jedino pravo mjerilo, a čak ni najbrži krug u povijesti F1 u Monzi mu nije spasio sjedalo. Ferrari nije tvrtka gdje si možete priuštiti četvrta i treća mjesta, pa čak ni devet podija u 11 utrka ukoliko – ne pobjeđujete. Ferrari ga se već jednom riješio u naponu snage, dok je vodio u ukupnom poretku 2008.  – Domenicali je preuzeo momčad od Todta, dogovorio posao s Alonsom/Santanderom i doslovce izbacio Kimija iz momčadi za 2009.


Kimi Raikkonen napušta Ferrari

Kimi Raikkonen napušta Ferrari

Kimi Raikkonen napušta Ferrari


Kimijeva dvogodišnja epizoda u WRC-us povratkom u Lotus je sad već legendarna, no izgubio je dvije najbolje godine karijere radi Fernanda i  superbogatog španjolskog sponzora. Treba li naglasiti da genijalni Alonso nije osvojio naslov za Ferrari?

Iceman će sigurno dati sve od sebe da već sa Singapurom postavi Charlesu letvicu što više, a u slobodno vrijeme bi mogao svom frendu s badmintona (Vettelu) održati lekciju  kako se treba nositi s pritiskom, slavom i zubom vremena. Ne zaboravimo da je Kimi vječni „Zaposlenik mjeseca“, jer nikad nije rekao ružnu riječ o sadašnjem ili bivšem poslodavcu, iako bi mnogi na njegovom mjestu spalili mostove i boksove gratis.

Nepouzdanost McLaren Mercedesa je bila jedini razlog gubljenja naslova od Schumija i Alonsa, a na suzdržanosti u kaosu Ferrarijevog boksa koji mu je desetke puta bacio klipove i radilice pod noge bi mu zavidio i sam Sun Tzu. Baš kao i „Mr.MotoGP“ Rossi Kimi broji 39. godina i vrlo bi rado vidjeli i poneki najbrži krug utrke za Sauber Alfu s brojem 7 slijedeće godine.

Bar se još ne vraća u WRC ili Indy, poput nekih. Da, nitko nije očekivao prelazaak u Sauber, a Martin Brundle se čak u tweetu oprostio od njega kao vozača F1…Kimi, nepredvidljiv kao i uvijek; vrijeme za još jedan sladoled?


Pogledaj galeriju
Kimi Raikkonen napušta Ferrari

Povratak na vrhpointer
Zatvori X