Pretraži
Najstariji Porsche Type 64 ide na prodaju. Očekuje se cifra od 20 milijuna dolara!

Najstariji Porsche Type 64 ide na prodaju. Očekuje se cifra od 20 milijuna dolara!

Objavljeno: 15/05/2019 / Autor: Mihael / Foto: RM Sotheby's

Ukoliko ste zagriženi ljubitelj Porschea, možda vam je pametno da počnete prodavati sve što imate jer na prodaju ide vjerojatno najznačajniji i svakako najstariji model Porschea u njegovoj dugoj i neiscrpnoj povijesti proizvodnje sportskih klasika. Govorimo o Porscheu Type 64, predratnom trkaćem modelu iz 1939. godine, kada kompanija i Porsche kao marka tehnički još nije niti postojala.

Vrijeme je to kada je Ferdinand Porsche užurbano radio na brojnim projektima za njemačku vojnu mašineriju gdje svakako možemo istaknuti prototipne modele legendarnog Tiger tenka koji je protiv konkurentskog Henschel dizajna izgubio natječaj za novi teški tenk njemačke vojske. Razlozi gubitka natječaja su pretjerana kompliciranost Porscheovog dizajana te problematičan i za to vrijeme izrazito futuristički pogon razvijen oko elektromotora.

Kratki spomen na djelatnost Porschea prije i tijekom Drugog svjetskog rata ukazuje na njegovo virtuoštvo, pa nas ne iznenađuje da je upravo Porsche napravio automobil ispred svoga vremena, Type 64, nažalost zahvaćen ratnim vihorom, tek se po završetku rata imao prilike dokazati.


Porsche Type 64 Porsche Type 64 Porsche Type 64

Type 64 je preteča postratnog Porschea 356 kojeg većina nas pamti kao prvi Porscheov automobil, međutim, Type 64 je stariji, onaj iskonski Porsche. Molimo sve šaljivdžije da se suzdrže od spomena izvjesnog „KdF-Wagena“. Trebamo biti fer pa reći da se Type 64 temeljio na ranom prototipu koji je kasnije postao popularna Buba. Imao je isti motor, samo pojačan sa 32 KS i aerodinaminu karoseriju.

Porsche je napravio Type 64 sa idejom sudjelovanja na utrci izdržljivosti od Berlina do Rima, dugačkoj 1,500 kilometara u rujnu 1939. godine. Napravili su samo jedan primjerak a onda je počeo rat pa je cijeli plan pao u vodu. Sin Ferdinanda Porsche, Ferry, je utjecao da se naprave još dva automobil. Jedan od njih je kasnije postao osobno vozilo obitelji Porsche te je jedini primjerak koji je preživio rat.

Upravo njega imate priliku vidjeti na ovim fotografijama, a ukoliko ste dovoljno dubokog džepa, može postati i vaš osobni automobil. Vjerovali ili ne, sretni kupac Typea 64 bit će četvrti vlasnik ovog fantastičnog automobila koji utjelovljuje nevjerojatnu burnu prošlost jedne od najznačajnijih marki automobila na svijetu. Mjesto i vrijeme prodaje je grad Monterey u Kaliforniji od 15. do 17. kolovoza ove godine. Možda ga poželite nakon kupnje i malo provozati po obližnjoj Laguna Seci.


Pogledaj galeriju


Porsche Type 64

Povratak na vrhpointer
Zatvori X