Pretraži
Najskuplji automobil na svijetu je upravo prodan za 75 milijuna dolara! 250 GTO više nije car skupoće

Najskuplji automobil na svijetu je upravo prodan za 75 milijuna dolara! 250 GTO više nije car skupoće

Objavljeno: 09/08/2019 / Autor: Mihael / Foto: wheelsage.org

Najskuplji automobil na svijetu : Dobili smo novi najskuplji automobil na svijetu. To više nije Ferrari 250 GTO sa svojih 48,4 milijuna dolara koje je postigao prošle godine na aukciji u Pebble Beachu. Titulu je sada uzeo britanski kralj luksuza i prestiža, Rolls Royce. Ovaj primjerak službene modelske oznake 40/50 HP napravljen je davne 1907. godine. Bio je i ostao oličenje inženjerskog virtuoštva i tehnološke usavršenosti zbog koje je opravdano smatran jednim od najpouzdanijih automobila u povijesti.

Rolls Royce Silver Ghost, broja šasije 60551 svjetski je poznat po svojoj originalnoj registarskoj oznaki, AX 201. Dok su mnogi skupocjeni automobili čuvani na sigurnom bez da su ugledali svjetlo dana ili osjetili cestu pod kotačima, ovaj Rolls Royce je pravalio čitav svijet u svojoj ulozi ambasadora za slavnu britansku marku automobila.

Struka ga smatra vjerojatno najvrijednijim automobilom u britanskoj povijesti, a imajući na umu povijesni značaj britanske autoindustrije, lako ga je prometnuti u najvrijedniji automobil na svijetu. Opipljivi komad povijesti na kotačima, ovaj primjerak sa brojem šasije 60551 navodno je nedavno promijenio vlasnika, uz za to odgovarajuću sumu. Ne postoji jednoznačna inoformacija, ali govori se o cijeni u rasponu od 50 do čak 75 milijuna dolara! Da, ovo je automobil sa cijenom novog borbenog zrakoplova u punoj ratnoj spremi.


Najskuplji automobil na svijetu

Najskuplji automobil na svijetu

Najskuplji automobil na svijetu


Do ove posljednje kupoprodaje, Rolls Royce registarske oznake AX 201 bio je u vlasništvu Bentley Motorsa Ltd koji je naravno u sklopu goleme VAG grupacije. U njihovom je vlasništvu bio sve od 1948. godine kada je otkupljen od privatnog vlasnika. Zahvaljujući zajedničkoj vlasničkoj i partnerskoj prošlosti između Rolls Roycea i Bentleya, ovaj Silver Ghost je ostao u vlasništvu Bentleya koji je kasnije dospio pod Volkswagen.

Godine 1907. ovaj Silver Ghost je sudjelovao u testovima izdržljivosti u Velikoj Britaniji kojom prilikom je prevezao 24,000 kilometara bez i jednog kvara izuzev krpanja guma što je tada bila uobičajena praksa zbog loših uvjeta na cesti. S obzirom na povijesni značaj ovog automobila, ostaje nam nejasno zbog čega se Bentley, odnosno Volkswagen odlučio na prodaju automobila jer unatoč nevjerojatnoj sumi za koju je prodan, on ima i neupitnu nematerijalnu vrijednost.


Pogledaj galeriju


Rolls Royce Silver Ghost 60551 , Najskuplji automobil na svijetu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X