Pretraži
Najprodavaniji automobili u Europi 2019 bio je Golf.

Najprodavaniji automobili u Europi 2019 bio je Golf.

Objavljeno: 15/02/2020 / Autor: Mihael / Foto: netcarshow.com

Najprodavaniji automobili u Europi 2019 – Volkswagenov legendarni Golf još jednom je pokazao tko je gazda na starom kontinentu. Od svojeg pionirskog predstavljanja u tada novonastaloj klasi gradskih kompakata 1974. godine pa sve do danas Golf je na vrhu kada je prodaja u pitanju. Prošla 2019. godina nije pokolebala većinu kupaca koji automobil da odaberu, to je i dalje bio Golf.

Pad prodaje sedme generacije Golfa, koja je 2019. godine bila na svom zalasku, nije bio dovoljan da bi ugrozio njegovu dominantnu poziciju. Sada već imamo predstavljenu potpuno novu, osmu generaciju Golfa koji će ne sumnjamo još jednom zavladati prodajnim statistikama europskog tržišta u cjelini. Od Portugala preko Njemačke pa sve do istočnih dijelova Europe kao što su Rusija, Moldavijia i Ukrajina, sve je to teritorij kojim neumoljivo dominira Golf.

  

Na drugo mjesto iza Golfa se smjestio njegov manji brat, Volkswagen Polo. Čini se da se moćni VAG osigurao po svim pitanjima jer u top pet najprodavanijih automobila samo jedan nije iz njihove grupacije. To je trećeplasirani Renault Clio sa ukupno prodanih 302,994 primjerka u 2019. godini. Brojka djeluje impresivno ali stavimo li je u usporedbu sa VW-om vidjet ćemo kako stvari zapravo stoje. 

Najprodavaniji automobili u Europi 2019

Drugoplasirani Polo je ostvario prodaju od 330,922 automobila dok je apsolutni kralj prodaje, vječni Golf usrećio 458,595 vozača svojim prepoznatljivim linijama i provjerenom mehanikom. Četvrto mjesto pripalo je automobilu koji nam dolazi iz trendseterske klase SUV-ova i dakako također nosi ime Volkswagen. To je popularni Tiguan.

Trendove u autoindustriji vrlo zorno prikazuje brza usporedba koju možemo napraviti unutar Volkswagenove priče. Naime, dok Tiguan drži izvrsno četvrto mjesto, dugovječna Volkwagenova limuzina Passat zauzeo je tek neupadljivo 28. mjesto najprodavanijih automobila u Europi.

Da se limuzinama (doduše onima s petora vrata) i ne piše tako crno pobrinula se Škoda Octavia koja je zauzela odlično peto mjesto, zaokruživši tako top pet najprodavanijih automobila od čega su četiri iz VAG-a s jednim probitačnim Francuzom na trećem mjestu. Novi odlični Focus je zauzeo tek sedmo mjesto sa 243,825 prodanih automobila da top 10 je zaključila nezaustavljiva Dacia Duster sa 231,906 prodanih primjeraka.


Pogledaj galeriju


najprodavaniji automobili u Europi 2019

Povratak na vrhpointer
Zatvori X