Pretraži
Najduži automobil na svijetu „The American Dream“ ima 30.5 metara i 26 kotača

Najduži automobil na svijetu „The American Dream“ ima 30.5 metara i 26 kotača

Objavljeno: 16/05/2020 / Autor: Mihael / Foto: Cadillac / autoevolution.com

Najduži automobil na svijetu – „The American Dream“ naziv je najdužeg automobila na svijetu. Napravljen je na osnovi Cadillaca Eldorado iz 1976. godine a službenu titulu najduljeg na svijetu je dobio i od Guinnessove knjige svjetskih rekorda. Oni su mu i službeno potvrdili duljinu od 30.5 metara.

Automobil je nastao još 1986. godine da bi svjetsku slavu stekao tek u 1990-ima kada je i ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Nakon toga interes javnosti naglo pada, osobite one američke kojoj je ovaj automobil i bio prvenstveno namijenjen. U svoje zlatno doba, ova apsurdno dugačka limuzina je imala pokretljiv srednji dio vozila koji je pak zahtijevao dodatnog vozača.

  

Golemi Cadillac je bio opremljen sa dva motora i čak 26 kotača. Prednji pogon koji je u ovu priču donio Eldorado je išao u prilog pojednostavljivanju modificiranja s obzirom da kao takav nije imao komplicirane kardane i sustave diferencijala kojima bi se pogon inače prenosio na stražnje kotače.

Automobil kojeg je originalno dizajnirao Jay Ohrberg, poznat po svojim automobilskim kreacijama, u sebi je sadržavao minigolf travnjak, vruću kupelj, bazen a doza ekstravagancije bila je zaokružena heliodromom na stražnjem kraju vozila.


najdulji automobil na svijetu

najdulji automobil na svijetu

najdulji automobil na svijetu


 

Najduži automobil na svijetu

Životni vijek ovog osebujnog automobila daleko je od ružičastog, ali to ne znači da mu budućnost neće biti svjetla. Poput neke showbiz zvijezde iz prošlog vremena, u jednom trenutku slave izgubio je korak s vremenom i pao u zaborav i očaj, prepušten nemilosti vremenskih uvjeta. K tome još, nije ostao pošteđen niti od bijesa očajnika koji ne znaju drugo nego demolirati sve oko sebe.

U želji da se očuva i obnovi jedinstveni Cadillac Eldorado“The American Dream“, kupio ga je Mike Dezer vlasnik Dezerland Park muzeja automobila na Floridi. Proces obonove je počeo još u kolovozu 2019. godine. Sa svoje originalne lokacije u New Yorku je prevezen na Floridu u dva dijela, pomoću transportera. Automobil je i inače sastavljen od dva dijela koji su međusobno odvojivi i omogućuju njegovu vožnju u fiksiranom obliku ili zglobnom, poput zglobnih autobusa.

Unatoč trenutnim poteškoćama izazvanima pandemijom koronavirusa, proces restauracije je privremeno obustavljen ali očekuje se da će automobil zasjati u svjetlu stare slave kroz sljedećih godinu dana.


Pogledaj galeriju


Najduži automobil na svijetu

Povratak na vrhpointer
Zatvori X