Pretraži
Najbolji ljetni tuning 2019.; sladoledarski e-NV200 koji tweeta je savršeni primjer nulte emisije!

Najbolji ljetni tuning 2019.; sladoledarski e-NV200 koji tweeta je savršeni primjer nulte emisije!

Objavljeno: 20/06/2019 / Autor: Petar Bondek / Photo. Newspress

Kreštavi zvuk sladoledarskog kombija je jedan od najomiljenijih tonova u dječjem mozgu, no dosad je za sobom vukao i tužnu stranu priče – CO2. Kažemo dosad…jer ovaj ninja- tih kombi ne zagađuje a ni ne trubi – nego tweeta!

Nissan je za britanski Dan čistog zraka predstavio zanimljiv koncept: sladoledarski kombi i sladoled s nultom emisijom! Eto, kako postići da se svi vesele električnom vozilu kad ga vide! Skoro je komično što na engleskom motor s unutrašnjim izgaranjem ima kraticu – ICE (internal combustion engine)? Cool!

Nissanov partner u ovom konceptu je Mackie’s of Scotland, renomirana obiteljska farma koja se bavi mliječnim proizodima, uključujući i punomasni sladoled, koje proizvodi na najekološkiji mogući način – bez ikakve upotrebe fosilnog goriva!

 

Sons of Scotland…

Da, ponosni Škoti za napajanje i proizvodnju kombiniraju solarne panele, vjetroturbine i bio-masu od biljaka, a sladoled koji proizvode od  mlijeka je bez ikakvih umjetnih sastojaka. Navodno su prve takve sladolede počeli proizvoditi oko 1297. prije bitke kod Stirling Bridgea da osvježe borce koji su stali uz Williama Wallacea.

On sam je toliko bio oduševljen kombinacijom borovnice i vanilije da je taj uzorak kopirao ratničkim bojama na svom licu prije legendarnog govora svojim trupama. Uostalom, pogledajte koje je e-NVy200 boje! Slučajnost? Don’t think so…

Najzanimljivije od svega da je cijela inicijativa o ekološki čistim sladoledarskim kombijima potekla upravo od najvećih fanova – klinaca, koji su apelirali na elektrifikaciju flota melodičnih vozila sa slatkim sadržajem.

Bravo za male Britance, pogotovo jer na Otoku uz sladoledarske kombije postoje i tisuće ostalih kombija prehrambene namjene koji svojim dizel-motorima i starim škrinjama kompromitiraju zrak za čiju slobodu i čistoću su hrabri piloti u Hurricaneima i Spitfireima morali s neba skidati mlade Nijemce koje je preko Kanala slao njihov pretili zapovjednik ovisan o morfiju. Manje – više, sve je pitanje ostavštine…od gena do ostavinske rasprave…

Nissan ima 200 km autonomije, a dvije Nissan Energy ROAM jedinice zajedno skladište 1.4 kWh. One se dopunjuju preko klasične utičnice od 230V (100% za sat vremena) ili preko solarnog panela (100%  za 2-3 h).

Osim što tweetanjem objavljuje svoju lokaciju, ovaj slatkačmobil ima i opciju beskontaktnog plaćanja karticama, što je velika prednost uz blizinu mora/jezera/bazena – s karticom u džepu možete baciti i picigin bez posljedica, za razliku od novčanika od aligatorske kože punjenog hitovima Johnnyja Casha…

Super rješenje za zemlje ovisne o turizmu?

Pogledaj galeriju

Povratak na vrhpointer
Zatvori X