Pretraži
Na prodaju BMW ‘kockica’ koja košta 280 tisuća kuna, ali nije M3: Koju verziju biste radije odabrali?

Na prodaju BMW ‘kockica’ koja košta 280 tisuća kuna, ali nije M3: Koju verziju biste radije odabrali?

Objavljeno: 05/06/2020 / Autor: Tin / Foto: Mendel's garage

BMW ‘kockica’ Hartge se prodaje za 280 tisuća kuna – Sredinom 1980-ih godina je u Njemačkoj postojala specijalizirana tuning kuća za BMW-e, Minije i Range Rovere koja je iz svakoga automobila stvarala remek-djela – zvala se Hartge. Nažalost, ta tuning kuća je prošle godine zbog loše financijske situacije morala zatvoriti svoja vrata, ali zato su iza nje ostali automobili koje bi svatko mogao poželjeti.

Vjerojatno najpoznatije djelo Hartgea je upravo BMW ‘kockica’ iz 1986. godine, a jedan takav primjerak se nedavno našao i na prodaji. Naime, za razliku od legendarnog E30 M3-a, Hartge je zadržao 2,8-litreni atmosferski M30 ‘šestak’ koji je dorađen u detalje.


BMW 'kockica' Hartge se prodaje za 280 tisuća kuna

BMW 'kockica' Hartge se prodaje za 280 tisuća kuna

BMW 'kockica' Hartge se prodaje za 280 tisuća kuna


BMW ‘kockica’ Hartge se prodaje za 280 tisuća kuna

Njemački inženjeri ugradili su bolje klipove, novo koljenasto vratilo i izradili su savršeni ispušni sustav. Tako je ovaj redni ‘šestak’ razvijao čak 210 konjskih snaga i 270 Nm okretnoga momenta, a u pravilu je bio uparen s ručnim mjenjačem i LSD diferencijalom.

Osim samih dorada motora, Hartge se posvetio šasiji i ovjesu pa su dodana učvršćenja karoserije, bolje balans štange i amortizeri. Klasični naplatci zamijenjeni su limitiranom serijom OZ Racing naplataka s 11 krakova.

Unutrašnjost je obogaćena sportskim sjedalima u antracit boji i četverokrakim MOMO volanom,  a čak su i paneli na vratima usklađeni tkaninom na sjedalima. Zanimljiva je činjenica da dok su svi tjuneri maksimalno olakšavali automobile, Hartge je zadržao klimu u automobilu kako bi putnici mogli uživati u vožnji u svim uvjetima.Primjerak koji se našao na prodaji čak i nakon 34 godine ima originalnu Alpine bijelu boju sa srebrnim naljepnicama koje se protežu cijelom duljinom automobila. Stanje same „kockice“ H28 je besprijekorno, a o tome svjedoče i kilometri kojih je tek nešto više od 46 tisuća.

Naravno svi ovi detalji zvuče prekrasno, ali treba uzeti u obzir da je napravljeno tek 20 primjeraka Hartge ‘kockica’. Stoga i cijena ovakvog primjerka nije mala, a vlasnik iz Philadelphije traži 39,5 tisuća eura (oko 280 tisuća kuna). Mnogima takva cijena zvuči mnogo, ali kupovina ovakvog automobila svakako će biti prava investicija.


Pogledaj galeriju


BMW ‘kockica’ Hartge se prodaje za 280 tisuća kuna , BMW kockica

Povratak na vrhpointer
Zatvori X