Pretraži
Muskov električni kamion je utovario robu i kreće na put. Uspije li Semi odraditi posao proizvođači kamiona mogu staviti ključ u bravu

Muskov električni kamion je utovario robu i kreće na put. Uspije li Semi odraditi posao proizvođači kamiona mogu staviti ključ u bravu

Objavljeno: 09/03/2018 / Autor: Petar Bondek / Foto: Screenshot

Teslin CEO Elon Musk pokazao je da su električni kamion Semi spremni za prvi cestovni transport robe objavivši fotografiju uz opis njihova puta. Dva će Semija pošiljku baterija iz tvornice Gigafactory 1 u Nevadi dovesti u Fremont.

Prototip Semija tek je nedavno viđen na autocesti nedaleko od tvornice u Nevadi i mislilo se da su u pitanju testiranja transportne rute, ali ova Muskova objava svakako je iznenađenje premda je takvo što, doduše bez preciziranja datuma kada će se dogoditi, već bilo najavljeno.


Tesla Semi


“Prvi klijent kamiona bit će Tesla. Koristit ćemo vlastite kamion za prijevoz robe po Sjedinjenim Američkim Državama između naših tvornica. Imamo postrojenje u Kaliforniji i Nevadi a naše ćemo kamione koristiti za prijevoz robe između njih”, bile su najavne riječi potpredsjednika programa kamiona u Tesli Jeromea Guillena.

Ovakvo što najavio je i sam Musk, no njegova ambicioznost ipak debelo prelazi ove granice. Ideja kojoj teži jest da logistiku s mjesta na mjesto prebacuje sustavom hyperloop za što će koristiti usluge svog start-upa Boring Company. Dok se ta budućnost ne dogodi, poslužit će i Semi.


Pogledaj galeriju

Budući da su dva Teslina postrojenja udaljena nekih 400 kilometara, ovaj put koji treba prevaliti bit će i dobra provjera mogućnosti Semijeve autonomije. Pod punim opterećenjem i sa jednim punjenjem, najavljeno je, očekuje se da poveže dvije lokacije udaljene 500 kilometara.

Koliko je ovo zabrinjavajuće za ostale proizvođače kamiona tek će se vidjeti, no opasna najava glavnog igrača na cestama je tu. Jasno, ispuni li Semi očekivanja iz najave u što mnogi još itekako sumnjaju.


Tesla Semi


U slučaju da je odgovor na pitanje o ispunjenju potvrdan, na tržištu kamiona moglo bi doći do velikih poremećaja jer, ovisno o svojoj izvedbi, Semi i nije tako skupa roba.

U rasponu od 150,000 do 180,000 američkih dolara, dokaže li za što je sposobna, postat će tražena ‘udavača’.

Testiranja su u tijeku, početak proizvodnje najavljen za 2019. godinu… 

Povratak na vrhpointer
Zatvori X