Pretraži
MUP RH SE DOISTA NIJE ŠALIO. Stižu drastične kazne za prometne prekršitelje. Evo zbog čega ćete ostati bez automobila

MUP RH SE DOISTA NIJE ŠALIO. Stižu drastične kazne za prometne prekršitelje. Evo zbog čega ćete ostati bez automobila

Objavljeno: 17/02/2019 / Autor: Vozim HR / Foto: MUP RH

Prijedlog drastičnog zakona o prometu zadnjih dana poprima sve konkretnije konture. Kako piše jutarnji.hr MUP je predložio da se za neke od najtežih kategorija prometnih prekršaja, a i onima koji ih učestalo ponavljaju, privremeno oduzme vozilo. K tome će vozač koji je kažnjen oduzimanjem vozila morati (naravno) snositi troškove njegova čuvanja. Poznato je i zbog čega bi mogli ostati (privremeno) bez vozila pa zakon kaže slijedeće :

  1. Vozači koji su najmanje dvaput pravomoćno kažnjeni za vožnju u krivom smjeru ili odbijanje alkotestiranja
  2. Vozači koji su najmanje dvaput pravomoćno kažnjeni jer su vozili dok im je oduzeta vozačka
  3. Vozači koji su dvaput kažnjeni jer im je alkotest pokazao iznad 0,5 promila
  4. Vozači koji su dvaput kažnjeni za vožnju u naselju 50 km/h iznad ograničenja

Osobno smatramo da su za ovakve prekršaje i recidiviste ovo još i preblage kazne ali krenimo dalje.


policija


Noga na gasu…zatvor uz kaznu i do 20.000 kn (povrh zatvora, da ne bi bilo zabune)

Prema pisanju jutarnjeg kazne za neke prekršaje će drastično biti povećane  ali se i izriče mogućnost do 60 dana zatvorske kazne za one koji npr na autocesti voze 50 km/h iznad dopuštene brzine ili prođu zaredom kroz više crvenih svjetala na semaforu.

Do 20.000 kuna kažnjavat će se prekoračenje brzine u naseljima ili na mjestima gdje je brzina regulirana prometnim znakovima, a za 30 km/h veće prekoračenje od dopuštene brzine, umjesto dosadašnje 2000 kuna, kazna može iznositi od tri do sedam tisuća kuna.

Zakon, kao uostalom i svaki drugi izaziva u društvu velike polemike i negodovanja. Već sada je poprilično jasno da će mehanizmi provedbe ovakvih zakona biti teže provedivi (prvenstveno dio o oduzimanju vozila) ali iskustva iz stranih zemalja kazuju da nisu i neizvedivi.

Međutim, ako privremeno maknemo na stranu inicijalni revolt koji imamo u sebi svaki puta kada pročitamo da nam netko prijeti kaznama i oduzimanjem teško stečenog novca, razmislite. Privremeno stavimo sa strane ponekad suludu količinu novaca koju naša država troši na presretače i kamere koje onda postavljaju na mjesta na kojima će ostvariti najviše prihoda ali ne nužno i na najkritičnija mjesta.

Nemojmo sada (privremeno) pričati o starom voznom parku, lošim cestama, tatinim sinovima itd…

Koliko puta dnevno uočite “idiota” za volanom kako kroz naselje s hrpom djece i ograničenjem od 50 km/h projuri s 100 km/h pa i više? Koliko često po noći vidite likove kako bez problema prolaze kroz nekoliko crvenih svjetala dok im iz automobila trešti glazba (nebitno da li se radi o cajkama, sevdalinkama, hip hopu ili klasičnoj glazbi) a oni jako ponosni na konjažu svojih automobila i prekrasnu tetovažu na bicepsu “uživaju” u trentku svoje nadrogiranosti, alkoholiziranosti itd…

Koliko često čitate o vozačima koji bez vozačke dozvole u neregistriranim automobilima čine po 100-ti prekršaj tid…itd…

Kazne nikada same po sebi nisu finalno rješenje ali priznajte da se stvar ipak otela kontroli.

 

Stižu drastične kazne za prometne prekršitelje

Povratak na vrhpointer
Zatvori X