Pretraži
Multimedija u automobilu pogubnija za vozača od alkohola i droge

Multimedija u automobilu pogubnija za vozača od alkohola i droge

Objavljeno: 21/03/2020 / Autor: Mihael / Foto: pexels.com / IAM RoadSmart

Multimedija opasnije od alkohola i droge – Suvremeni automobili nakrcani su tehnologijom u svakom smislu. Ono što je do prije nekoliko godina bilo rezervirano samo za najvišu i najluksizniju klasu automobila sada imam praktički u svakom novom automobilu. Nisu bez razloga u „starim“ luksuznim krstaricama mini televizore ugrađivali isključivo na stražnje strane prednjih sjedala kako bi u zabavnom sadržaju mogli uživati isključivo oni kojima vožnja nije nikakva briga.

Danas svjedočimo općoj demokratizaciji takvih pa i daleko kompleksnijih i pametnijih sustava. Nije televizija u automobilu više neki hit, sada i onako svatko od nas voli organizirati multimedijalne sadržaje po svojoj mjeri. Proizvođači na prvu igraju po pravilima i paze da baš ne pretjeraju iako su zapravo zakonski propisi jedino što ih sprječava. Na multimedijalnim ekranima ne možete možda gledati televiziju dok vozite ali zato možete raditi doslovno 100 drugih stvari.

  

Dobrotvorna organizacija za sigurnost u prometu, IAM RoadSmart, napravila je istraživanje koje je dalo zabrinjavajuće rezultate. Multimedijalni ekrani i automobilska navigacija lošije utječu na reakcije vozača nego li vožnja u alkoholiziranom stanju ili čak konzumacija kanabisa.


multimedija opasnije od alkohola i drogeekr

multimedija opasnije od alkohola i droge

multimedija opasnije od alkohola i droge


 

Multimedija opasnije od alkohola i droge

U praksi to znači da vozači skreću pogled sa ceste na multimedijalni ekran na komandnoj ploči čak i do 16 sekundi što ako računamo da se vozimo po autocesti znači da ćemo u tom vremenu proći put i od 500-injak metara. Otprilike kao da zažmirite na 16 sekundi dok se vozite 130 km/h autocestom. Biste li bili voljni to učiniti? Sumnjamo.

Situaciju dodatno pogoršava aktualni trend među proizvođačima automobila koji sve češće i sve više razmišljajući o estetici i tehnološki naprednom izgledu zanemaruju osnovnu funkcionalnost komandi u automobilu namijenjenih da njima rukuje vozač. Ekrani na dodir su bili samo početak ali sada već imamo slučajeve gdje u potpunosti gubimo fizičke tipke u automobilu što prisiljava vozača da skrene pogleda kako bi vidio što pritišće. Taktilni doživljaj koji nude klasične fizičke tipke je ipak teško zamjenjiv.


Pogledaj galeriju


multimedija opasnije od alkohola i droge

Povratak na vrhpointer
Zatvori X