Pretraži
Može li Tom Cruise od nastavka Top Gun -a napraviti filmčinu. Teško, ali može probati

Može li Tom Cruise od nastavka Top Gun -a napraviti filmčinu. Teško, ali može probati

Objavljeno: 06/08/2019 / Autor: Mihael / Foto: Screenshot

Danas kapetan, Pete Maverick Mitchell, prije 30-ak godina je po prvi puta iskazao svoju potrebu za nadzvučnom brzinom. Napravio je to u najuspješnijem filmu 1986. godine, Top Gunu. Preko 30 godina kasnije, legendarni Maverick je samo kapetan, usprkos rekordnom broju sati leta, oborenih neprijateljskih aviona i dalje sa zaraznim osmijehom na licu.

Na izjavu kontraadmirala kojeg glumi Ed Harris – „Ne možeš dobiti promaknuće, nećeš se umiroviti, a unatoč svim svojim naporima, odbijaš i umrijeti. Do sada si već trebao biti odlikovani admiral, ali ovdje si i samo kapetan. Zašto?“ legendarni Maverick odgovara pomalo sarkastično – „To je jedan od životnih misterija, gospodine.“

Da bismo dobili pravi odgovor, trebat ćemo pričekati još otprilike godinu dana. Tada će naime Top Gun Maverick doći u kina i počastiti nas onim što bi trebala biti najveća filmska poslastica u 21. stoljeću za ljubitelje borbenih aviona, Tom Cruisea i nikada izlizanih kožnih pilotskih jakni. Moguće da su i one jedan od razloga zašto Maverick odbija svako promaknuće.


Top Gun Maverick

Top Gun Maverick

Top Gun Maverick


Druga opcija je da čovjek jednostavno ne želi niti čuti za uredski posao a dobro zna da bi mu svaki viši čin donio upravo to i odvojio ga od pilotskog kokpita vojnog F/A-18 Super Horneta. Unatoč tome što je Maverick istinski ratnik i pilot stare škole, nije uspio zadržati svoj avion iz originala iz 1986. godine, Grummanovog F-14 Tomcata sa sklopivim krilima.

Američka ratna mornarica je 2006. godine umirovila cijelu svoju flotu F-14 Tomcata i zamijenila ih F/A-18 Super Hornetima, ali čini se da još uvijek ne može umiroviti ekscentričnog Mavericka. Američko ministarstvo obrane ima veliku ulogu u produkciji filma te se smatra jednim od najrelevantnijih izvora informacija i službenih stavova vezano za temu koju film obrađuje. Razlog tome je jednostavan. Gdje biste drugdje mogli dobiti na uporabu autentičnu vojnu opremu, stručno osoblje i pilote koji izovde sve ono što vidite na filmu?

Vojska, točnije mornarica je tu u povlaštenom položaju pa im filmska ekipa mora na uvid slati cijeli scenarij a prije izlaska samog filma, američko ministarstvo obrane će dobiti na uvid i sam film kako bi se ispravile eventualne greške koje nisu u skladu sa službenim stavovima ministarstva i mornarice.

Dok su filmaši za originalni Top Gun plaćali 7,600 dolara po satu leta te ukupno 1.8 milijuna dolara za korištenje svih potrebnih mornaričkih resursa i opreme, za novi Top Gun Maverick bi mogli plaćati i preko tri puta više, oko 24,000 dolara. Toliko otprilike košta sat leta u F/A-18 Super Hornetu. Obećavamo, nećemo se buniti ako na osnovnu cijenu kino ulaznice bude išao i „Super Hornet IMAX“ dodatak.


Pogledaj galeriju


Top Gun Maverick

Povratak na vrhpointer
Zatvori X