Pretraži
Može li se automobil pobojati visokotlačnim peračem? Nije baš pametna ideja, evo zašto

Može li se automobil pobojati visokotlačnim peračem? Nije baš pametna ideja, evo zašto

Objavljeno: 29/05/2020 / Autor: Tin / Foto: Garage 54/YouTube

Može li se automobil pobojati visokotlačnim peračem? – Lakiranje automobila posebna je znanost. Za dobro lakiranje uvijek se preporučuje koristiti profesionalne pištolje za lakiranje koji su spojeni na kompresor, a cijela radnja bi se trebala odvijati u prostoriji bez imalo prašine. Potrebno je i značajno iskustvo kako bi se znalo koliko gusta boja mora biti i u koliko se slojeva nanosi.

Međutim svi smo vidjeli susjede ili prijatelje kako pokušavaju lakirati automobil ili u starim prašnjavim garažama ili na otvorenom. Osim toga, za to se najčešće koriste neodgovarajući kompresori, sprejevi pa čak i kistovi. Stoga rezultati ovakvih bojanja rijetko kad su bajni jer boja curi na sve strane, prašina komotno ulazi u slojeve boje ili pak nastane tzv. narančina kora.

Može li se automobil pobojati visokotlačnim peračem?

No već poznata ekipa s YouTube kanala Garage 54 je napravila korak dalje i odlučila lakirati automobil pomoći visokotlačnog perača, često poznatijeg kao miniwasha. Naravno, za to su iskoristili njihov poznati testni automobil Ladu Rivu, a rezultati su pomalo šokantni kao i većina njihovih sadržaja.


Može li se automobil pobojati visokotlačnim peračem?

Može li se automobil pobojati visokotlačnim peračem?


Ova Lada Riva bila je nekada bijela, a potom su je Rusi pobojali u tirkizno-ljubičastu boju. No kako kažu, boju je isprala kiša pa je došlo vrijeme da se novim eksperimentom ponovno vrati sjaj staroj legendi.

Za ovaj eksperiment odabrana je modro plava boja, ali kako bi uopće pobojali Ladu u tu boju, bilo je potrebno napraviti nekoliko preinaka na starom kanisteru. Naime, Rusi su na kanister ugradili mali ventil pomoću kojeg se miniwash lakše napajao bojom.S obzirom na to da takav perač koristi tlak od otprilike 200 bara, glavni lik ovoga kanala imao je samo oko minutu dok ne potroši boju u potpunosti. Naravno zbog takvog tlaka, boja se nanosila u poprilično debelom sloju pa se ista cijedila na sve strane.

Autori ovoga videa pokazali su jednu novu alternativu lakiranja automobila, ali kako i sami naglašavaju, koristite ovu tehniku samo ako vam nije nimalo bitan završni rezultat. Također, ova tehnika se isplati jedino ako kasnije ni ne namjeravate koristiti isti visokotlačni perač jer će se u istome stvoriti prevelike naslage boje. Pogledajte u videu završni rezultat.


Pogledaj galeriju


Može li se automobil pobojati visokotlačnim peračem?

Povratak na vrhpointer
Zatvori X