Pretraži
Mitsubishi Lancer Evolution se vraća? Da, vjerojatno s motorom iz Renaulta.

Mitsubishi Lancer Evolution se vraća? Da, vjerojatno s motorom iz Renaulta.

Objavljeno: 07/07/2019 / Autor: Mihael / Foto: Mitsubishi

Mitsubishi se priprema za povratak svog kralja relija. Lancer Evolution u 11. izdanju mogao skrenuti svjetla reflektora nazad na japansku marku sa trokrakim romboidnim znakom. Sve je počelo sad već pomalo zaboravljene 1992. godine kada su po prvi puta ponudili sportsko relijašku limuzinu koja je na kratke staze mogla konkurirati superautomobilima svoga vremena.

Rane 1990-te su vrijeme kada je pogon na sve kotače još uvijek bio značajna inovacija i rijetka pojava u sportskim automobilima. Buduća 11. generacija Lancer Evolutiona bi po svemu sudeći trebala doći u dvije karoserijske verzije, kao klasična limuzina s četvora vrata te kao kompakt s petora vrata.

Posljednja generacija Lancera u obično verziji bez Evo dodatka okončala je svoje prisustvo na međunarodnom tržištu još 2017. godine. Ima Lancer još uvijek živi na kineskom tržištu gdje se model i dalje prodaje u limuzinskoj verziji zbog velike popularnosti u Kini.


povratak Lancera Evolutiona

povratak Lancera Evolutiona

povratak Lancera Evolutiona


Novi Evolution bi vrlo vjerojatno trebao koristiti pogonski agregat iz Renaulta Meganea RS-a sljedeće generacije. Radi se o rednom četverocilindarskom motoru s turbopunjačem, a u Evolutionu bi trebao prenositi snagu putem automatskog mjenjača s dvije spojke na napredni S-AWC pogon na sve kotače razvijen od strane samog Mitsubishija.

Postojeći Megane RS u svojoj najsnažnijoj izbedbi raspolaže s 300 KS uz 400 Nm okretnog momenta. Dok su te brojke vrlo potentne u čistokrvnom gradskom kompaktu s pognom na prenjoj osovini, Lancer Evolution s relijaškim nasljeđem zahtijeva više. To bi trebao i dobiti u formi 48V umjerenog hibridnog sustavakojeg razvija Renault-Nissan-Mitsubishi grupacija.

Time bi snaga porasla na zdravih 345 KS uz 432 Nm okretnog momenta.

Ponovno oživljavanje Evolutiona dio je šire slike koju stvara vodeći čovjek Mitsubishija, Osamu Masuko. Njegova je namjera vratiti Mitsubishiju staru slavu i postaviti ga ponovno na globalnu kartu sportskih limuzina gdje sada glavnu i jedinu ulogu ima Subaru sa svojim WRX STI modelom. Sa nestrpljenjem iščekujemo povratak „crvenog“ kralja relija, još nam samo treba i izvjesni Tommi Makinen.


Pogledaj galeriju


povratak Lancera Evolutiona

Povratak na vrhpointer
Zatvori X