Pretraži
Michelin Vision – ono kad gumar ponovo otkriva kotač i pritom mu ide jako dobro

Michelin Vision – ono kad gumar ponovo otkriva kotač i pritom mu ide jako dobro

Objavljeno: 09/08/2017 / Autor: Vozim HR /

Gume bez zraka, pa čak i gume bez felgi, više nisu neka novost. Nema ih u komercijalnoj prodaji, ali su kao koncepti prisutne već nekoliko godina. Međutim, kada se veliki proizvođač poput Michelina prihvati izrade koncepta, tada znate da ćete vrlo vjerojatno dobiti nešto revolucionarno. Tako je nastao Michelin Vision, koncept s jedinstvenim setom naprednih i ekološki prihvatljivih značajki. Iako se mnogi od tih principa već koriste u postojećim gumama, preostali su dosad bili tek apstraktna ideja.

Michelin Vision jest dakle koncept nastao kombinacijom novih i starih ideja, pri čemu nam pruža uvid u Michelinov plan za ono što naziva “održivom mobilnošću”.


Michelin 3d isprintane gume


Vision je nedavno predstavljen u SAD-u, no nije riječ o prototipu kotača koji će se u ikakvoj skorijoj budućnosti naći na proizvodnoj traci. Umjesto toga, riječ je o demonstraciji značajki koje će se na kraju prebaciti na gume za masovno tržište budućnosti.

Važno je napomenuti da je Michelin Vision ujedno i kotač i guma bez zraka. Drugim riječima, nema potrebe za napumpavanjem ili naplatcima jer je čitava mehanička struktura dovoljno čvrsta da podržava vozilo, dok je istodobno dovoljno fleksibilna da ublažava udarce i pritisak.

Michelin Vision je guma imuna na opasnosti poput niskog tlaka, puknuća ili ispumpavanja, a uz to ne treba ni felgu. Kako i gdje se onda montiraju diskovi, tek treba otkriti. Moramo doduše napomenuti da neke od postojećih Michelinovih guma, poput onih dizajniranih za vozila male brzine izvan ceste (mali bageri i mini teretni dostavnjaci), već koriste sličnu bezračnu strukturu, ali se montraju na postojeće felge.


Michelin 3d isprintane gume


Sama guma je izrađena od gumenih spojeva dobivenih iz organskih, recikliranih materijala, pa se tako spominju sijeno, papir i metal. Ovi koncepti bi mogli donekle zamijeniti tradicionalne materijale u proizvodnji za ponešto godina, a u međuvremenu će se postupno uvoditi.

Michelin Vision gume, uz to što su izgrađene od biorazgradivih materijala, lako su obnovljive i mogu prikupljati dijagnostičke informacije za vozača putem senzora u automobilu.

Iako se gume ne mogu vidjeti u akciji, Gettys tvrdi da imaju izmjenjivo gazište koje se također može isprintati u 3D obliku. Michelin koncept budućnost značit će da možete doći kod vulkanizera i jednostavno izabrati novi uzorak i materijal, koji ćete zatim isprintati direktno na Vaše gume.


Pogledaj galeriju

Ako, stoga, poželite novi grip jer idete na snijeg ili pijesak, možete čak dobiti preporuke uzoraka i komponenata na osnovi Vaše destinacije.

Gume budućnosti će također nositi senzore kao i ove današnje, kako bi prikupljale podatke kao što su tlak zraka ili prijeđena udaljenost i proslijedile ih vozaču ili menadžerima flote za jednostavniju dijagnostiku.

Gettys je dodao da bi značajke poput Michelin Vision guma mogli očekivati na cestama za minimalno pet do deset godina, no čini se, prema onome što smo dosad vidjeli, da će se isplatiti čekati.


Povratak na vrhpointer
Zatvori X