Pretraži
Michelin UPTIS – revolucionarne gume bez zraka

Michelin UPTIS – revolucionarne gume bez zraka

Objavljeno: 06/06/2019 / Autor: Mihael / Foto: Michelin / Chevrolet

Michelin UPTIS – unutrašnjost gume umjesto zrakom, ispunjena je specijalnom strukturom napravljenom od fiberglasa i polimera. Ono što se prvo primjećuje na ovim prototipnim gumama jest da nemaju niti bočne stijenke, inače zadužene za držanje strukture gume.

Za ovi inovativnu konstrukciju, Michelin je dobio čak 50 patenata što samo po sebi već pokazuje koliko je napradna ova tehnologija.

Korisnost UPTIS guma je dvostruka, kako za vozače i njihove automobile, tako i za ekologiju na globalnoj razini. Prema dostupnim podacima, godišnje se u svijetu baci oko 200 milijuna pneumatika.

Razlozi tome su jasni, probušena guma, oštećena guma zbog loše ceste, neravnomjerno trošenje guma zbog pogrešnog tlaka zraka u gumama. Sve su to razlozi zbog kojih se na godišnjoj razini baca ovako ogroman broj guma.


Michelin Uptis

Michelin Uptis

Michelin Uptis


Zbog takvog sustava funkcioniranja, nastaje ozbiljan ekološki problem jer te silne probušene i neupotrebljive gume treba nekako zbrinuti.

Makar i kada uzmemo u obzir da se jedan dio njih reciklira u sirovinu od koje se mogu raditi novi proizvodi, opet imamo situaciju koja nije povoljna u svijetu sa sve oštrijim ekoloških kriterijima.

Već duži niz godina postoje mnogi pokušaji inženjera da se razviju gume koje se ne mogu probušiti jer nemaju u sebi stlačen zrak, no tek je ovaj Michelinov proizvod dovoljno obećavajuć da bismo mogli reći da klasični pneumatici sa stlačenim zrakom dolaze pred kraj svoje uporabe kao takve.

Prva praktična primjena UPTIS guma bit će na Chevrolet Bolt električnim automobilima koji će odrađivati testne vožnje u drugom dijelu ove godine. Najavljeno je da bi se UPTIS gume trebale pojaviti u komercijalnoj uporabi 2024. godine što zvuči obećavajuće jer preostaje još dovoljno vremena za njihovo usavršavanje.

Ovakve gume bi mogle biti osobito praktične kod samovoznih automobila budućnosti, jer time bi se izbjegla nezgodna situacija u kojoj bi takav automobil bio onemogućen probijenim pneumatikom.


Pogledaj galeriju


Michelin Uptis

Povratak na vrhpointer
Zatvori X