Pretraži
Mercedes X-Klasa -premium u klasi kojeg nitko nije očekivao

Mercedes X-Klasa -premium u klasi kojeg nitko nije očekivao

Objavljeno: 01/11/2016 / Autor: Vozim HR /

Mercedes-Benz kreće u osvajanje tržišta na kojem caruju pick-up modeli ali, da bi stvar bila zanimljivija, Mercedes stvara svoju vlastitu pick-up klasu. Premium model Mercedes X-klasa.

Stereotip o tome da su pick-up vozila samo radna snaga za Američke i Australske farmere Mercedes ruši iz temelja. Kao što smo već i sami zaključili na našem testu VW-ovog pick-upa Amarok, takva vozila su postala klasični višenamjenski SUV-ovi koji se jednako kvalitetno koriste na cesti, offroadu a po potrebi i kao dostavno vozilo. Proizvođači poput Mitshubishija, Nissana, Renaulta, VW-a, Toyote te pod zadnje Fiata su prepoznali ovu promjenu trenda te su na velika vrata “navalili” u ovu, do sada potpuno zapostavljenu klasu na Europskom tržištu.

Mercedes se u ovu igru uključio dosta kasno (ali ipak prije od BMW-a i Audija) , te je nedavno u Stockholmu predstavio svoja dva koncepta, Stylish Explorer i Powerful Adventure.


 

Mercedes x -class


Iako se radi o konceptima, iz Mercedesa su dali naslutiti da se konačne verzije neće dratično razlikovati od ovoga što sada gledamo. Baza X klase je Nissan Navara. Navara je prvi i trenutno jedini pick-up na tržištu s neovisnim ovjesom te je zbog toga i pokupila pridjev “naj udobnijeg” pick-upa (izbacili su lisnate opruge te praktično neutralizirali poskakivanje zadnjeg kraja, karakteristično za dostavna i pick-up vozila). S obzirom da će X klasa biti čistokrvi premium, iz Mercedesa najavljuju dodatno poboljšanje ovjesa uz potpuno automobilska vozna svojstva…živi bili pa vidjeli.

Dva predstavljena modela bi po riječima Mercedesovih stručnjaka  trebala zadovoljiti najširi segment pick-up publike.

Šminker i…

Stylish Explorer je šminkerski dotjeran pick-up s velikim 20 inčnim alu felgama i niskoprofilnim gumama. Ovom modelu je ljepota svakako ispred funkcionalnosti. Iako će biti opremljen stalnim pogonom na sve kotače, teško je povjerovati da će vidjeti išta više od blagog makadama, po malo snijegom zametenog skijališta ili nešto udaljenije i napuštenije plaže uz more.


merx4


Unutrašnjost otkriva sada već poznati Mercedesov minimalizam u svom najluksuznijem obliku. Koža, aluminij, drvo…sve je tu. Primjećujemo dosta elemenata iz C klase (volan, instrument ploča, centralni ekran/putni kompjuter…) što govori da X klasa ne bi trebala biti cjenovno pozicionirana uz recimo GLE gamu (govorkanja na nekim stranim forumima kažu da ce cijenom biti pozicioniran između E klase i GLE klase)


merx11


 …grubijan

Powerful Adventure model bi s druge strane trebao biti beskompromisni terenac (premium je i dalje mantra) koji je predviđen da prolazi terenima rijetko dostupnim običnim vozilima i slabijim SUV-ovima.


merx14


Prošireni blatobrani, brutalne terenske gume, dodatno zaštićena podnica i naravno, neizostavni vinč (s prednje i stražnje strane) samo su dio hard core dojma kojeg Powerful Adventure odaje. Unutrašnjost priča istu priču, mada se u Mercedesu kunu da iako izraženih terenskih svojstava, luksuza u unutrašnjosti mu neće nedostajati.


merx16


 Malo i o motorima

Dosta škrte informacije o motorizaciji kazuju da će na raspolaganju biti nekoliko dizelskih i benzinskih varijanti. Gotovo je sigurno da će se kao dizelski agregat koristiti Renaultov i Nissanov 2.3 litreni 4 cilindraš od 190 KS a kao vrh dizelske ponude se spominje Mercedesov 3 litreni V6 dizelski motor,  koji bi trebao razvijati 265 konjskih snaga uz maksimalni okretni moment od 620 Nm. Mjenjači će biti manualni i automatski a pogoni će biti 4 matic s blokadom diferencijala ili opcija sa stražnjim pogonom i mogućnošću uključenja 4×4.A AMG ?

Za sada ništa, kažu u Mercedesu.

U svakom slučaju Mercedes u pick-up segment ulazi na najveća vrata. Internet je već prepun rendera i fotomontaža konkurentskih modela (BMW-a i Audija) ali to su samo glasine. Mercedes će X klasu proizvoditi u Nissanovoj tvornici u Španjolskoj (od kuda će ići distribucija za Europsko tržište) dok će Južna Amerika biti snabdjevana iz Renaultove tvornice u Argentini. Jedni i drugi najavljuju isporuke krajem 2017 godine.


Pogledaj galeriju

Sjeverna Amerika će navodno svoje primjerke čekati do 2018 za prve isporuke. Porast potražnje za pick-up vozilima u Europi natjerao je Mercedes  da su prioritet prvo stavili na Europu, Južnu Ameriku i Australiju a tek nakon toga na druge kontinente

Povratak na vrhpointer
Zatvori X