Pretraži
Mercedes Vision EQS je električna S klasa. Mercedes možda i dalje priča o dizelima ali ozbiljno računa na struju

Mercedes Vision EQS je električna S klasa. Mercedes možda i dalje priča o dizelima ali ozbiljno računa na struju

Objavljeno: 11/09/2019 / Autor: Mihael / Foto: Mercedes

Mercedes Vision EQS : Svi znamo da je Tesla preko volje mnogih postala zlatni standard za poslovnu i luksuznu limuzinu na struju. Zanemarimo li ovaj dio na struju, pojavljuje se samo jedno ime koje je postalo sinonim za luksuzne limuzine poslovnih ljudi, Mercedes S klase. Iskustvo i tradicija su mu pak u drugoj dimenziji u odnosu na kalifornijskog kauboja.

Međutim, struju ne možemo i ne smijemo zanemarivati, jer upravo zbog takvog pristupa etabliranih imena u autoindustriji danas imamo Teslu na dominantnoj poziji kada su električni automobili u pitanju. Dok su oni gurali glavu u pijesak, Tesla je neumorno radila na razvoju tehnologije potrebne za proizvodnju uspješnih električnih automobila.

Vratimo li se na trokraku zvijezu i srebrne strijele te ubacimo li u priču i električni pogon, dolazimo do najnovijeg Mercedesovog koncepta, Vision EQS-a koji predstavlja budućnost električne S klase a samim time i budućnost luksuznih poslovnih limuzina.


Mercedes Vision EQS

Mercedes Vision EQS

Mercedes Vision EQS


Automobil je potpuno električni sa 100 kWh kompletom baterija uz maksimalnu isporuku snage od 476 KS uz domet od 700 kilometara. Ubrzanje je strelovito za tako masivan automobil, 4.5 sekundi do 100 km/h uz najveću brzinu ograničenu na 200 km/h. Urođena elastičnost električnog pogona naglašena je sa velikih 760 Nm okretnog momenta dostupnih od nule.

Predstavljeni koncept Vision EQS nudi fantastične brzine punjenja baterije, što konkretno znači 80% kapaciteta baterije za manje od 20 minuta. Naravno to je moguće uz Mercedesov 350 kW punjač. Poput paraktički svih novih električnih automobila, EQS krase tečne aerodinamične linije zbog kojih automobil ima vrlo mali otpro zraka. To je ključno za što bolje vozne osobine i povećanje dometa s jednim punjenjem.

Pitate li se kojim slučajem, ima li Vision EQS tehnologiju potrebnu za autonomnu vožnju, odgovor je potvrdan. Automobil je opremljen trećim stupnjem autonomnosti, što podrazumijeva potpunu prisebnost vozača i praćenje prometne situacije. Bogato opremnljen svom silom senzora, Vision EQS tehnički podržava i potpunu autonomnost  kakvu ćemo sretati sve više u budućnosti.


Pogledaj galeriju


Mercedes Vision EQS

Povratak na vrhpointer
Zatvori X